Ezt ki kell próbálni!

2018.07.13. 08:26

Hawaii őrületnek hódolnak a balatonozók

A SUP – azaz a stand up paddling, vagyis a deszkán állva evezés – már a magyar tengert is meghódította. Egyre több SUP-os tűnik fel a Balaton vizén, a strandolók csodálkozva nézik a felfújt deszkán egyensúlyozó sportolókat.

De mi ez az új sport, és hogyan került a SUP-deszka Hawaiiról a magyar tengerre? – Azt mondják, a polinéz halászok eveztek állva a kenuikban, de ami biztos, hogy a hawaii szörfoktatók használják a deszkákat állva evezésre is. Így könnyebben elsajátítják a tanulók az egyensúlyozás, manőverezés fortélyait – tudta meg a likebalaton.hu portál a fonyódi SUP-porton Kovács Tamástól.

A SUP ma már vonzó alternatíva kite–osoknak és szörfösöknek is, szélcsendben ideális sportolási lehetőség nemcsak az extrém sportok kedvelőinek, hanem az átlagembereknek is.

A deszkán állva evezés viszonylag könnyen elsajátítható, egyensúlyérzék és némi bátorság kell ahhoz, hogy deszkán állva hosszú evezővel hajtsuk magunkat a Balaton vizén. Ha egyszer a Balatonról SUP-deszkán állva nézzük meg a naplementét, biztosan rabjai leszünk az állva evezésnek.

Szélcsendes időben relaxációs gyakorlatként is felfoghatjuk a supolást, a víz közelsége, az evezők hangja lenyugtatja a fáradt elmét. Nagyobb hullámok esetén már jobban kell figyelni, hogy ne boruljunk a vízbe. Az evezés során minden izmunkat megdolgoztatjuk, a lábak az egyensúlyozásban, a felsőtest az evezésben kap terhelést.

Így néznek ki a deszkák. Na meg a lenyűgöző Badacsony... Fotó: SUP-port Fonyód

Másodfokú viharjelzés esetén viszont nem használhatjuk a SUP-deszkát a Balatonon.

Kezdetben célszerű a kölcsönzők deszkáit kipróbálni, de ha megkedveljük ezt a sportot, érdemes saját SUP-ot beszerezni.

A likebalaton.hu portál összegyűjtötte a legnagyobb balatoni SUP-kölcsönzőket, ahol bárki kipróbálhatja ezt az új hóbortot.

Július 14-én a Balaton-átevezésen is több SUP-csapat indul.

Borítókép: Kiteline SE / likebalaton.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!