klímaváltozás

2018.08.12. 18:37

Veszélybe kerültek Ausztrália népszerű pingvinjei

A turisták körében is kedvelt pingvinkolóniára az éghajlatváltozás mellett az emberi tevékenység jelenti a legnagyobb kockázatot.

Australia, South Australia, Victor Harbour, Granite Island nature park, Penguin rehabilitation center, little penguin (Eudyptula Minor), the smallest pinguins

Komoly fenyegetést jelent Nyugat-Ausztrália állam legnagyobb és a turisták körében óriási népszerűségnek örvendő pingvinkolóniájára a klímaváltozás és az emberi tevékenység – figyelmeztetnek a kutatók.

A Perth partjainak közelében elterülő Penguin Island jelenleg nagyjából ezer kék pingvinnek, más néven törpe pingvinnek (Eudyptula minor) ad otthont.

A szakemberek szerint a populáció a felére a csökkent az elmúlt évtizedben az óceán növekvő hőmérséklete és a változó időjárási feltételek miatt, amelyek megzavarták az állatok szaporodási ciklusát.

„A szaporodás idejét és kimenetelét tekintve mindig sok a változás, de a jelenlegi sikerráta jóval alacsonyabb az előző évekhez képest” – nyilatkozva Belinda Cannell kutató az ABC ausztrál közszolgálati médiumnak.

A szakember szerint a területre hét évvel ezelőtt lecsapó óceáni hőhullám elpusztította azoknak az apró halfajoknak egy részét, amelyek a pingvinek étrendjének szerves részét képezték, ezért az állatoknak ma már jóval messzebb el kell úszniuk a szigettől, hogy táplálékhoz jussanak.

Mindeközben a korábbinál erősebb viharok elmossák a fészkelőhelyeiket, és a madarak egyre nehezebben birkóznak meg a forró nyarakkal.

Cannell szerint a változó környezeti feltételekkel nehéz felvenni a harcot, ám a területen zajló emberi tevékenységek jobb szabályozása segíthet a madarakon, amelyek több mint százezer turistát vonzanak a szigetre évente.

A pingvinhalálozások nagyjából egynegyedéért a vízi járművek okozta sérülések a felelősek. A szakemberek szerint az emberekben tudatosítani kell, hogy a pingvinek a vízben úszkálnak, gyakran mindössze egy méterrel a felszín alatt és nehéz őket észrevenni, ezért a csónakokkal lassan kell közlekedni a térségben.

A természetvédelmi hatóságok a helyi közösségekkel együttműködve igyekeznek javítani a madarak élőhelyeinek állapotát, például a műanyaghulladékok mennyiségének csökkentésével.

Borítókép: LEMAIRE STÉPHANE / HEMIS.FR / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!