menni vagy nem menni

2018.09.28. 08:08

Szeretjük a megszokott környezetet

Nem igazán távolodnak el városrészüktől az otthont keresők.

Szülővárosától, azaz megszokott lakóhelyétől továbbra sem szívesen távolodik el a legtöbb magyar lakásvásárló, az ingatlankeresés elsődleges célterülete nincs messze az aktuális lakóhelytől – állapította meg a Duna House ingatlanközvetítő hálózat a Világgazdaság számára összeállított elemzésében. Az erős lokálpatriotizmus gyenge mobilitással társul, a hazai lakosság 52 százaléka ugyanazon a településen lakik, mint születésekor, 23 százalékuk pedig ugyanabban a megyében – emlékeztetett a KSH korábbi demográfiai mikrocenzusának megállapításaira Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

Hozzátette: a fővárosban és a környező településeken egyre gyakrabban tapasztalják, hogy a lakosság, ha kell, hajlandó költözni a kedvezőbb lehetőségek miatt, sok esetben mérlegelnek a vevők az ár, a jó közlekedés, a szórakozási lehetőségek és a munkahely távolságát figyelembe véve.

A fővárosban a kerülethez nem feltétlenül ragaszkodnak, de a vevők többsége igyekszik az adott városrészben maradni, és a nagy mozgás Budapesten belül sem jellemző: budai kerületből ritkán költöznek át Pestre, mint ahogy az észak-pestiek közül is kevesen költöznek délre vagy épp fordítva – tudtuk meg.

„Vidéken is hasonló a helyzet. Azok, akik nem költöznek valamelyik közeli nagyvárosba vagy épp Budapestre, jellemzően szeretnek megszokott környezetükben élni a továbbiakban is” – szögezte le Benedikt Károly. Az otthonkeresésnél változatlanul a legfontosabb szempont a lokáció és az ár, előbbi érzelmi okból, családi kötelékek miatt és praktikus szempontból egyaránt.

Borítókép: illusztráció

Flickr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!