Köszönet a jótevőknek

2019.07.04. 07:30

Rászoruló gyerekek százait táboroztatja az Ökumenikus Segélyszervezet

A Felhőtlen gyermekkor adománygyűjtésből megvalósuló szünidei programok összesen 500 hátrányos helyzetű és bántalmazott gyermek számára kínálnak rendkívüli fejlesztő és élményprogramokat, amelyek legtöbbjüknek az egyetlen nyári vakációs programot jelentik.

Miskolcon július első felében két képzőművészeti tábor követi egymást, amelyek változatos programjait egy-egy kirándulás teszi még feledhetetlenebbé. A batikolás, képregénykészítés, stencilezés és agyagozás mellett a segélyszervezet avasi Közösségi Pontját egész évben látogató alsó- és felsőtagozatos iskolások a városi vadasparkba kirándulnak, harcművészeti bemutatón és például régészeti ásatáson vesznek részt. A kaposvári Biztos Kezdet Gyerekházban kicsik és nagyobbak számára is szerveznek készségfejlesztő, kreatív és ügyességi versenyekkel és sportprogramokkal tarkított napközis táborokat július első két hetében.

Szolnokon a Szent Tamás Görögkatolikus Általános Iskolában szervez 4-7. osztályos, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek számára kézműves foglalkozásból és sporttevékenységből álló egyhetes élménytábort a segélyszervezet. A programokat pszichológus, testnevelő tanár és mozgásfejlesztő szakemberek vezetik, akik saját területük szakértelmével tudják a foglalkozások közben segíteni a gyermekek felzárkózását. A program részeként hajókirándulásra is elviszik a résztvevőket.

Orosházán egészség tematikájú nyári táborba várják a gyerekeket július közepén, amelynek keretében a helyes táplálkozás mellett a testmozgás fontosságát is tudatosítják, és a lelki egészség, az érzelmi intelligencia fejlesztésére is figyelmet fordítanak a szakemberek.

A gönci kistérségben két település – Boldogkőújfalu és Vizsoly – hátrányos helyzetű gyermekei számára szerveznek táborokat július közepén és augusztus elején. A kézműves foglalkozások, közösségfejlesztő programok, játékok és sportfoglalkozások mellett például közös főzés és lillafüredi kirándulás is szerepel a tervek között.

A részt vevő gyerekek napi étkezését mindegyik programhelyszínen biztosítja a segélyszervezet.

A napközis táborok mellett idén már három bentlakásos tábort is szerveznek Kastélyosdombón az ökumenikusok. A Somogy megyei faluban saját táborhelyet alakított ki a segélyszervezet, ahol ezután az ország minden részéről tudnak fogadni hátrányos helyzetű, rászoruló gyermekcsoportokat. Az úgynevezett Esélytáborok fontos színterei a traumák feldolgozásának, a felhőtlen, gondtalan szabadidő megtapasztalásának, illetve a segélyszervezet itt is nagy hangsúlyt fektet a fejlesztésre, amely az intenzív foglalkozásoknak köszönhetően sokkal hatékonyabb, mint a megszokott környezetben.

Az Ökumenikus Segélyszervezet június végén lezárult Felhőtlen gyermekkor adománygyűjtése alatt 60 millió forint gyűlt össze. A minden korábbinál eredményesebb összefogás lehetőséget ad arra is, hogy a táborok megvalósításán túl a Segélyszervezet Kapaszkodó programja keretében év közben is segítse a gyermekek felzárkózását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!