vidéki élet

2020.07.02. 11:30

Konditerem és sószoba is segíti a helyben maradást a falvakban

A falusi szolgáltatások tára egyre bővül a helyiek és a városból beköltözők igényeinek megfelelően – egy konditeremnek, a heti rendszerességgel megrendezett fitneszóráknak vagy a sószobának ráadásul helyben tartó ereje is lehet.

Rajnai-Zsíros Krisztina

A faluban elérhető szolgáltatások köre már sok helyen túlmutat azon, hogy a közösségi házban pingpongozhat az ember. Egyre több kistelepülésen épült a közelmúltban kültéri sportpark, amelynek kifejezetten örülnek a mozogni vágyók. Márokon nemrégiben készült el pályázati forrásból a 40 négyzetméteren kialakított konditerem, melyet előszeretettel használnak a helyi fiatalok. Jövő hónaptól a környező települések lakói is igénybe vehetik a testedző eszközöket, melyek között egyebek mellett többoldalas professzionális torony, edzőkerékpárok, a taposógép, a fekvenyomó pad, római szék, bicepszpad, futópad is van.

Beremenden várhatóan heteken belül megnyit a konditerem, melyet saját forrásból valósított meg a nagyközség önkormányzata.

– A lakók kérték a konditermet, az önkormányzat pedig úgy döntött, nem vár pályázati forrásra. Sikerült jó áron megvásárolni egy ingatlant a Sport utca elején, beszerezték a szükséges gépeket is, és az edzőterem már csak a nyitásra vár – mondta Juhász Anett rendezvényszervező. A konditerem eszközeit egyébként úgy válogatták össze, hogy ne csak a legerősebb férfiak, hanem a nők is tudják használni. Az üzemeltetésére egy vállalkozót kértek fel, a tervek szerint személyi edző is fogja segíteni a használókat.

Drávaszabolcson már két éve működik konditerem, egy régi épületet újított fel az önkormányzat erre a célra. Solti Dezső polgármester elmondta, a járványhelyzet után július elsején nyitják ki újra a helyiséget, hogy mielőbb használatba vehessék a helyiek. Öt-hat fiatal rendszeresen igénybe veszi a gépeket, de volt idő, amikor többen edzettek esténként, még hölgyek is.

Pogányban, a faluházban heti többször is elérhetőek különböző fitneszórák (cross training, jóga, kungfu), melyekre szintén nagyon szeretnek eljárni a lakók. Közülük talán Várnai Gergely cross training órái a legnépszerűbbek, a tréner még a járványhelyzet alatt online is megtartotta az edzéseket.

Néhány hete az enyhítéseket követően újraindultak a Tárt Kapus Programok Baranya megye több településén is – természetesen létszámkorlátozással és az egészségügyi előírások maximális betartásával (kézfertőtlenítés, kellő távolság tartása stb.). Jakab Yvett például Kozármislenyben és Pécsváradon tart Tárt Kapus Kangoo és Gymstick edzéseket, mely programokat a Baranya Megyei Szabadidősport Szövetség támogatja, s ennek köszönhetően a résztvevők kedvezményes áron sportolhatnak.

A nyugdíjasok is felfedezték a sószobát

Már egy sószoba sem elérhetetlen szolgáltatás a falvakban. Szajkon két évvel ezelőtt alakítottak ki a tűzoltószertár épületében egy sószobát, melynek jótékony hatását nem csak a gyerekek érzik, hanem a nyugdíjasok is felfedezték ezt a fajta gyógymódot, és ők is élnek ezzel a lehetőséggel. Annak idején a lakók keresték meg az önkormányzatot a téli köhögős időszakban, hogy milyen kedvező hatással lehetne a gyerekek gyógyulására egy sószoba. Az ötletet az önkormányzat támogatásra érdemesnek találta, és rövid időn belül ki is alakították.

Kétféle sóval borították be a helyiség falait, több mázsa parajdi sót használtak erre a célra, illetve kisebb mennyiségben Himalája sót is. A megfelelő hőmérsékletről és páratartalomról pedig klímaberendezés gondoskodik télen és nyáron egyaránt. Több asztmás gyermeknél is tapasztalták már a só jótékony hatását a szülők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!