a trónörökös

2020.11.25. 20:04

Károly herceg és az erdélyi magyarok

A herceg dédnagymamáján, Mária királynőn keresztül az erdélyi magyar Rhédey család leszármazottja.

Az erdélyi magyarokról is beszélt a brit királyi család tagja a román-brit diplomáciai ünnepségen – írja a corvinak.hu.

Károly herceg erdélyi látogatásai már megszokottá váltak, hiszen évek óta minden májusban Székelyföldre utazik. A herceg egy kis ház tulajdonosa a festői Zalánpatak nevű faluban. Amikor ott van, elbeszélget a helybeliekkel, sétabottal a kezében bejárja a dombos erdőket, és általában véve, otthon érzi magát. Elmondása szerint, e hely iránti szeretete családi gyökereihez köthető: Károly herceg dédnagymamáján, Mária királynőn keresztül az erdélyi magyar Rhédey család leszármazottja.

Ez a nyugodt hangulat tavaly nyáron tört meg, miután Károly herceg egy videóban a belföldi turizmusra bíztatta a romániaiakat. A célja nyilvánvalóan az volt, hogy minél több látogatót csábítson a szívéhez közeli Erdélybe, ahol rengeteg magyar él, és ahol számos vendégházat (beleértve a herceg zalánpataki, valamint Kálnoky Tibor bátyám miklósvári vendégházait) súlyosan érintett a Covid-19 járvány. A videó végleges változatában azonban nem történt utalás sem a magyarokra, sem a székelyekre.

Egyes magyar médiumoknál ez hatalmas felháborodást keltett. Többek szerint Károly herceg elárulta Erdély szellemét, vagy legalábbis az erdélyi magyarokat. Testvérem, Kálnoky Tibor is megérezte a haragot, ő volt a házigazdája annak a médiaeseménynek, amelyen bemutatták a videót.

Bár részleteket nem oszthatok meg a történtekről, annyit elmondhatok, hogy Károlynak soha nem állt szándékában Erdélyről úgy beszélni, mintha ott nem élnének magyarok. Ezt teljesen világossá teszi egy új videóban. A téma ezúttal nem a turizmus, hanem a diplomácia: Az Egyesült Királyság és Románia között fennálló diplomáciai kapcsolatok 140. évfordulója. A videóban Románia „sokszínűségét” méltatja (amit a román politikusok meglehetősen ritkán említenek). Külön megemlíti a magyarokat, a székelyeket kétszer is. Továbbá hangsúlyozza, ahogy azt már korábban is számtalanszor tette, mekkora becsben tartja származását, amely a Rhédey családhoz köti. Saját szavait idézve (a kiemelések tőlem):

„Az Egyesült Királysághoz hasonlóan Románia is rendkívül sokszínű ország, a különbözö kultúrák, vallások, nyelvek és nemzetiségek páratlan mozaikja. Számomra Románia nemzeti életének legkiemelkedőbb és legegyedülállóbb vonása az, hogy székelyek, erdélyi szászok, dunai svábok, zsidók, törökök, tatárok, magyarok, romák, lipovánok, és több mint egy tucat más etnikum él együtt a román nyelvű népességgel. Végtelenül szerencsésnek érzem magam, amiért számos alkalommal járhattam Romániában, és megismerhettem megannyi olyan román és brit embert, akik kiemelkedő munkát végeznek a két nemzet közötti kapcsolat megerősítése érdekében. Ez a kapcsolat közel áll a szívemhez a számomra kedves családi kötelékek miatt, hiszen dédnagymamámon, Mária királynőn keresztül, Rhédey Klaudia grófnő leszármazottja vagyok, aki a székelyek lakta Erdőszentgyörgyről származik.”

Csak azért idézem a szöveget teljes terjedelemben, hogy senkiben sem legyen kétség arról, hogyan viszonyul Károly herceg az erdélyi székelyekhez és magyarokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!