felsőoktatás

2021.01.21. 11:21

Egészségügyi mérnököket is képeznek ősztől Pécsett

Egészségügyi mérnök képzés indul szeptemberben a Pécsi Tudományegyetemen (PTE), a program a műszaki és informatikai megoldások orvostudományi alkalmazási lehetőségeinek keresésére épül.

ISTANBUL, TURKEY - NOVEMBER 25: Social entrepreneur Zeynep Karagoz, who designs prosthetic hand with 3D printer for children who was born with "amniotic band syndrome" or orthopedic disorders, is seen at her workplace in Istanbul, Turkey on November 25, 2020. Yasin Aras / Anadolu Agency

Forrás: AFP / Anadolu Agency

Fotó: Yasin Aras

A közleményben a műszaki és informatikai kar által, az általános orvostudományi kar együttműködésével indított egészségügyi mérnök program (Biomedical Engineer Program – BEP) előzményeként azt írták, hogy a két intézményegység évek óta hosszú távú kutatási projekteken dolgozik együtt.

A gyakorlatorientált oktatás során egyebek mellett a háromdimenziós képalkotás és tervezés lehetőségeinek vizsgálata,

az élő szövetek nyomtatással való előállítása, valamint a mesterséges intelligenciával bíró művégtagok létrehozása kerül majd a középpontba.

A leendő hallgatók több specifikus irány közül is választhatnak, ezek között van a neurorehabilitáció és ember-gép kapcsolat, valamint az orvosi képalkotó eljárások, a 3D-bioprinting és a szövetnyomtatás.

A program mesterfokozatú oklevél megszerzését teszi majd lehetővé

és erőteljesen alapoz a hallgatók természettudományi ismereteire. Így elsősorban műszaki, informatikai, orvos- és egészségtudományi, valamint természettudományi szakon végzettek jelentkezésére számítanak.

A biotechnológia és az ahhoz kapcsolódó határterületek a jövő technológiái,

a szakemberekre ezen a területen biztos jövő vár – áll a a felsőoktatási intézmény közleményében.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!