lakberendezés

2021.05.23. 19:02

5 kreatív festési trend, amellyel feldobhatjuk a falainkat

Minden évnek megvan a maga palettája, de azt is érdemes nyomon követni, hogy éppen milyen vizuális összkép meghatározó a lakberendezésben.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Trendi színátmenet

Újabban nagy kedvenc az ombre – a látványos színátmenet állhat egy, illetve két szín árnyalataiból. Művészi hangulatot teremt, és a kombinációtól függően optikailag tágíthatja vagy szűkítheti a teret – írja a Lakáskultúra.

Falfestmény

Ismét divatos a falfestmény, a bátrabbak akár maguk is alkothatnak, de persze profi cégek is foglalkoznak ilyen dekorációk készítésével.

Két színre osztva

A legújabb trendek szerint sokan két különböző szélességű részre tagolják a falat vízszintesen, és eltérő színre festik. Érdemes a felső árnyalatot alkalmazni a mennyezeten is, hiszen feltűnő és különleges, ha erőteljesebb tónusú a mennyezet, illetve a beltéri nyílászárók.

Speciális festékek

Kreatív felületekhez választhatunk mágneses, whiteboard- vagy táblafestéket. A mágneses rész a falra rögzítést biztosítja, a whiteboard törölhető, írható felületet eredményez, a táblafestékre krétával írhatunk. Utóbbit fémre, bútorlapra, farostlemezre, fára vagy vakolatra egyaránt használhatjuk.

Dekorfestés

Az utóbbi években népszerűvé váltak a strukturált falfelületek, amelyeket hétköznapi tárgyak segítségével hozhatunk létre. Vékony sávos mintázat alakítható ki fésűvel, durva vakolat glettvassal, rusztikus felület pedig ronggyal, szivaccsal és ecsettel márványhatást érhetünk el.

Szintén kedveltek a dekorvakolatok közé tartozó betonfestékek és a velencei stukkót utánzó megoldások, de különleges effektfestékekkel például fém- vagy kőhatású, gyöngyházfényű, sőt antikolt, mediterrán jellegű felületet is alkothatunk. Ha ezek alá antikkőglettel strukturált falat készítünk, még extrább lesz a látvány.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!