figyeljünk rá!

2021.05.09. 19:05

Festés előtt: hogyan készítsük elő a falainkat?

A szépen festett falak első lépése a megfelelő és gondos előkészítés, amely előfordul, hogy több időt igényel, mint maga a festési munka.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A manapság kapható és rendelkezésre álló festékek és eszközök segítségével akár saját magunk is megoldhatjuk a falfestést, a tökéletes végeredményhez azonban fontos, hogy odafigyeljünk néhány alapvető dologra – figyelmeztet a Lakáskultúra cikke.

Az első lépések: a fal letisztítása

A korábbi, nem kompatibilis festékrétegre, pergő vakolatra nem szabad felvinni az új festéket. Több festett réteg után érdemes lekaparni a falakat.

A mosószeres víz megkönnyíti az eltávolítást, ezután a durvább hibák habarccsal, a kisebbek gletteléssel javíthatók.

Az első glettréteget megcsiszoljuk, másodszor is legletteljük, és ismét csiszoljuk, hogy tökéletesen sima falra lehessen festeni. Ha még így sem elég sima, üvegszövet tapétával minden repedés eltüntethető.

Speciális terület: a mennyezet

A mennyezethez nagy kötőszilárdságú glettet használjunk, amely szépen simítható, és a kisebb hajszálrepedéseket is kitölti. Ezután jöhet az alapozás, hogy a továbbiakban ne legyen porózus a fal, és jól tapadjon rá a festék. Friss vakolat esetén azért fontos az alapozás, nehogy kilúgozódjanak a sók.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!