Idegenvezetők világnapja

2018.02.21. 13:45

Több mint százhúsz program várja az érdeklődőket

Több mint százhúsz tematikus séta, buszos és hajós városnéző programok, valamint tárlatvezetések, épületbejárások és múzeumlátogatások is várják az érdeklődőket a főváros több pontján csütörtöktől vasárnapig az idegenvezetők világnapja alkalmából rendezett eseménysorozaton.

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Giannis Papanikos

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Kereskedelmi Tagozata és a budapesti idegenvezetők közös rendezvényén négy napon keresztül fővárosi idegenvezetők mutatják be az érdeklődőknek a főváros nevezetességeit és történelmi értékeit.

A nemzetközi idegenvezetők szövetsége 1985. február 21-én ünnepelte először az idegenvezetők világnapját, Magyarország 1991-ben csatlakozott az eseményhez – emlékeztetett Szép Zoltán, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára a programot ismertető szerdai sajtótájékoztatón.

A négynapos esemény célja, hogy felhívja a figyelmet az idegenvezetők jelentős szakmai szerepére, valamint az országimázs szempontjából nyújtott értékteremtő tevékenységére.

A programokat ismertetve a főtitkár elmondta: többségében ingyenes, buszon, hajón, villamoson szervezett, valamint gyalogos városnézését kínálnak az érdeklődőknek. Eddig kétezer regisztráció érkezett a buszos városnézésre, két speciális busszal pedig mozgáskorlátozottak is utazhatnak – emelte ki.

Hat darab 160 fős hajójárat indul, amelyre eddig 960 fő regisztrált. A 2-es, a 6-os, az 56/A és 61-es villamosok vonalán érvényes bérlettel vagy jeggyel vehetik igénybe az érdeklődők az idegenvezetéseket, a járatok a Móricz Zsigmond körtérről indulnak és oda érkeznek vissza. A járműveken 40 idegenvezető tájékoztatja az érdeklődőket. A hajós városnézések indulási helyszíne az Erzsébet-híd lábánál lévő 11. kikötő.

Mindezek mellett több mint 120 gyalogos séta is szerepel a programban: a tematikus utcai séták és speciális városnézések több mint 100 partner közreműködésével valósulnak meg.

Kiemelte, hogy a BKIK 2003 óta szervezi meg az eseménysorozatot, amelynek társszervezői a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK), a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK), valamint a Bevásárló és Tematikus Utcák Menedzsmentje (BUM).

Bán Teodóra, a BFTK ügyvezetője hangsúlyozta: az idegenvezetők a város és annak értékeinek a nagykövetei. Emlékeztetett arra, hogy BFTK két évvel ezelőtt alapította meg a turizmus nagykövete díjat.

Kiemelte: az idegenvezetők „gyártják a tartalmakat és fontos információkat közvetítenek a mi városunkról, értékeinkről, életünkről, örökségeinkről, múltunkról és a jelenünkről”. Beszélt a turizmus jelentőségéről és kiemelte azt is, hogy a European Best Destination nemzetközi szervezet versenyében a magyar főváros a nyolcadik helyen végzett.

Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke hangsúlyozta, hogy a turizmus jelentősen befolyásolja Budapest életét és gazdaságát. Rámutatott arra, hogy a turizmus egyik fontos mérőszáma a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma, amely Budapesten 2017-ben először haladta meg a tízmilliót. Az elmúlt nyolc év alatta ez a szám 65 százalékos bővülést jelent, amely jelentősebb, mit az országos növekedés.

Sok külföldi érkezik a fővárosba: a 10 millióból 8,8 millió a külföldiek által Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma – hangsúlyozta a kuratóriumi elnök.

Borítókép: Turisták a Gellért-hegyen.

Shutterstock / Giannis Papanikos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!