Járvány

2020.03.25. 17:56

A bezártságban ne hagyjuk szétfolyni a napunkat (videó)

Bagdy Emőke üzent a otthon lévőknek.

Forrás: Shutterstock

Mentális immunerősítés címmel új sorozatot indít az M5 TV a Facebook oldalán, amelynek célja, hogy mentális támogatást nyújtson a kialakult járványhelyzetben. A sorozatot Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta kezdte, aki a koronavírus-járvány miatt kialakult stresszhelyzet elfogadásáról beszélt, és megküzdési lehetőségeket kínált a nézőknek – írja a Híradó.

Azt a helyzetet, amikor nem mehetünk el otthonról, és nem élhetjük régi életünket, nehéz feldolgozni. Családon belül is vannak ezzel kapcsolatban nehézségek, de még sokkal nehezebb azoknak a helyzete, akik egyedül élnek, és teljesen egyedül kell ezeket a napokat tölteniük. Ráadásul az idősek helyzete még nehezebb, akik félhetnek attól, hogy komolyan megbetegednek.

Bagdy Emőke elmondta, fontos annak a tudomásul vétele, reálisan, hogy amiben vagyunk, az egy nagy baj. Elfutni nem tudunk, így meg kell küzdenünk a helyzettel, nem tehetjük meg azt, hogy homokba dugjuk a fejünket.

„Olyan közös erőfeszítésre van szükségünk, ahol egyénileg is megmérődik az ember.

Nyilván ez a megméretés saját morálunk, felelősségtudatunk, életbátorságunk, leküzdési erőnk próbatétele, hogy ki tudjunk majd szabadulni mindebből, hiszen az élet élni akar, és tudjuk, hogy mindez meg fog oldódni”– fejtette ki a szakpszichológus.

Hozzátette, magunkon és másokon is csak úgy tudunk segíteni, ha megváltoztatjuk gondolkodásunk.

Akár egyedül, akár párban, akár családdal élünk, nem szabad az aggodalmat központi tétellé emelnünk.

Határozzuk el, hogy ezzel megküzdünk, és segítünk másoknak is, amennyire lehet.

Ha családban vagyunk, éljünk azzal a lehetőséggel, hogy milyen sok mindenről tudunk pozitív módon beszélgetni, emlékezni.

Az időbeosztás különösen fontos, ne hagyjuk szétfolyni a napot, határozzuk meg, hogy mikor mit fogunk csinálni.

Összegezve: beszélgetés, pozitív gondolatok, derűlátás, előretekintés, aktivitás lehet az, amivel saját magunkon segítve ki tudunk jutni ebből a nehéz helyzetből, amiben vagyunk.

Az izolációt próbáljuk úgy feloldani, hogy az értelmes, tartalmas tevékenységgel legyen megtöltve,

mindenekelőtt kapcsolatokkal – fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!