Életstílus

2019.01.02. 21:56

A brit gyermekek 10 éves korukra 18 évnyi cukrot esznek meg

Ebben a korosztályban minden korábbinál magasabb szintet ért el a súlyos kövérség, a gyermekek egyharmada túlsúlyosan vagy kövéren fejezi be az általános iskolát.

Forrás: Shutterstock

Fotó: urbans

A brit gyermekek 10. születésnapjukig annyi cukrot vesznek magukhoz, amennyit 18 éves korukig kellene elfogyasztaniuk – közölte a sokkoló hírt a brit közegészségügyi szolgálat (PHE), egy új életmód változtató kampányát megkezdve.

A PHE adatai szerint az elmúlt években csökkent valamelyest a gyermekek cukorfogyasztása az Egyesült Királyságban, de még mindig napi 8 kockacukornyival többet vesznek magukhoz, mint amennyit szabadna, és ez éves szinten a szükségesnél 2800-zal több kockacukrot jelent.

A közegészségügyi szolgálat ezért elindította a Change4Life nevű kampányát, amelyben arra ösztökéli a szülőket, hogy lépésről lépésre cseréljék le a gyermekeik által fogyasztott ételeket és italokat egy-egy egészségesebb változatra. Ezzel a módszerrel évi 2500 kockacukornak megfelelő mennyiségű cukrot lehetne elvonni az étrendjükből – véli a PHE.

A szolgálat szerint a 10-11 évesek körében minden korábbinál magasabb szintet ért el a „súlyos kövérség”, a gyermekek egyharmada túlsúlyosan vagy kövéren fejezi be a (hatosztályos) általános iskolát, és a túlsúlyos vagy kövér gyerekekből nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyos vagy kövér felnőttek.

A PHE a brit élelmiszeriparral együttműködve el akarja érni, hogy 2020-ig 20 százalékkal kevesebb legyen a cukor azokban a termékekben, amelyekkel a gyerekek a legtöbb cukrot magukhoz veszik.

Egyes népszerű márkák azzal járulnak hozzá a kampányhoz, hogy „jó választás” címkével jelölik meg egészségesebb termékeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!