nem csak télen

2021.06.14. 15:50

A covid alatt és után is különösen jót tehet a szaunázás – eláruljuk, miért

Szaunázni egész évben érdemes, nem csak télen. A koronavírus járvány alatt és után pedig különösen jót tehet testnek és léleknek.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A rendszeres szaunázás hatékony fegyver a szív- és érrendszeri, légzőszervrendszeri megbetegedések ellen, valamint az immunrendszert is erősíti.

Hatásos különféle neurokognitív betegségek – a krónikus bőrelváltozások, a reuma és a krónikus fejfájás – kezelésében is, valamint rendszeresen alkalmazzák alvászavarok kezelésére is.

A COV-Sars vírus, a covid-járvány okozója, a kutatások szerint 55-65 Celsius fokon 15-30 perc után elveszíti fertőzőképességét, szaunai környezetben egyszerűen képtelen terjedni. Azokban az északi országokban, ahol szinte minden otthonban van szaunahelyiség, a rokonok és a barátok a közösségi távolságtartás idején is rendszeresen találkozhattak.

A vírusok legtöbbször a kiszáradt orrnyálkahártyán keresztül támadnak, a szauna párás, nedves közege pedig segít az orrnyálkahártya védekezőképességének fenntartásában.

Ha rendszeresen, legalább havonta egyszer szaunázunk, akkor sokkal ellenállóbbak leszünk bármelyik vírussal szemben – írja a Travelo.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!