valódi életmentés

2018.08.01. 13:43

A skótok több mint fele regisztrált szervdonor

Mivel az országban 90 százalék a szervadományozás támogatottsága, a törvényhozás javasolta, hogy kifejezett tiltakozás hiányában halála után automatikusan mindenki szerv- és szövetdonorrá váljon.

Forrás: Shutterstock

Skóciában már a lakosság több mint fele, 50,4 százaléka regisztrált szervdonor, ez a legmagasabb arány az Egyesült Királyságban szerdán közzétett adatok szerint. A szervadományozók júliusi brit nyilvántartása szerint már 2 724 358 lakos vetette fel magát a regiszterbe Skóciában, ahol jelenleg hozzávetőleg 550-en várnak esetenként életmentő szerv- vagy szövetátültetésre.

Az Egyesült Királyság egészében 38 százalékos a szervdonorok aránya – idézte a BBC az első negyedévi adatokat.

Skóciában felmérések szerint rendkívül magas, mintegy 90 százalékos a transzplantáció és a szervadományozás támogatottsága a lakosság körében. A helyi törvényhozásban pedig nemrég javaslatot nyújtottak be arról, hogy kifejezett tiltakozás hiányában halála után automatikusan mindenki szerv- és szövetdonorrá váljon. Hasonló rendszer működését fogadták el az idén Hollandiában.

Jeanea Freeman skót egészségügyi miniszter a BBC skóciai szolgálatának nyilatkozva kiváló eredménynek nevezte, hogy a helyieknek már több mint fele regisztrált szervdonor. Megjegyezte viszont, hogy sokan túl sokáig várnak a szükséges szervekre, ez idő alatt pedig tovább romolhat az állapotuk, és előfordul, hogy meghalnak, mielőtt szervhez jutnának. „Épp ezért további erőfeszítésekre van szükség, a szervadományozás ugyanis valóban életeket ment” – hangsúlyozta.

Az Erzsébet királynő Egyetemi Kórházban működik Skócia legnagyobb transzplantációs központja. Korábban évente hatvan szervátültetést végeztek, manapság már évi száznyolcvanat, és a Glasgowban működő intézmény az egyik legsikeresebb ezen a téren az Egyesült Királyságban.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock/Jacob Lund

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!