Még jobb adni

2018.11.22. 12:12

Adományozási szemléletformáló kampányt indít a református egyház

A minőségi adományozás a rászoruló ember megbecsülését is jelenti. Az igényes adományok, például a minőségi ruhák pedig hosszabb távon is segítik a megajándékozottakat.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Kallos Bea

Még jobb adni címmel a tudatos adományozást népszerűsítő, szemléletformáló kampányt indít a Magyarországi Református Egyház (MRE) és a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ).

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a programról tartott csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatón elmondta: az adományozás hozzátartozik az ember életéhez, a diakóniai szolgálat pedig az egyházak önként vállalt kötelessége. Az adományokra nagy szükség van,

a szeretetszolgálat azonban az adományok mennyiségének növelése helyett most a minőségi adományozást szeretné népszerűsíteni.

Priksz Gábor, a Még jobb adni projekt vezetője ismertette: a Széchenyi 2020 program keretében 50 millió forint európai uniós támogatásból megvalósuló hároméves program során a televízióban és a közösségi médiában megjelenő rövidfilmekkel szeretnék felhívni az emberek figyelmét a minőségi adományozás fontosságára. A projekt részeként kiépítenek egy online rendszert is, amelyben követni lehet a beérkező felajánlásokat és a felmerülő igényeket – mondta. A rendszerbe elsősorban egyházközségek, civil szervezetek és cégek regisztrálhatnak majd, és megtehetik felajánlásaikat. Más közösségek pedig jelezhetik, hogy tagjaiknak mire van szüksége. Ugyanitt áttekinthető lesz az is, hogy milyen adományok vannak a szeretetszolgálat raktárában.

A Még jobb adni program részeként önálló életvezetésre tanító képzést is indítanak a támogatottaknak.

Elsőként négy településen: Kisszekeresen, Jándon, Szatmárcsekén, Dencsházán indítják el a programot, majd az itt szerzett tapasztalatok alapján országossá bővítik a képzést – mondta Priksz Gábor.

Juhász Márton, a szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója ismertette: az MRSZ idén is meghirdeti hagyományos adventi gyűjtési programjait is.

A szeretetdoboz-akcióban 150 ezer kilogrammnyi tartós élelmiszerrel, valamint tisztítószerekkel megtöltött dobozokkal szeretnének rászoruló családokat támogatni. A Nyilas Misi-pakkokkal idén 12 ezer olyan nehéz sorsú gyermeket ajándékoznak meg, akik talán ezt az egyetlen dobozt találják majd a karácsonyfa alatt – mondta.

A szeretetszolgálat emellett idén is elindítja a tűzifa programot, a programra elkülönített ötmillió forintból 125 rászoruló család téli tüzelőjét biztosítják.

Az MRSZ a Nyilas Misi-ösztöndíjprogram keretében idén 65 művészetekben vagy sportban tehetséges, általános iskolás korú fiatalt száz-százezer forinttal támogat, hogy hozzásegítse őket tehetségük kibontakoztatásához.

A négy adventi program keretösszege 100 millió forint – tette hozzá Juhász Márton.

Borítókép: Erik, Vince és Nadin, Kelemen Ádámné Anna gyerekei kibontják a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány által vitt ajándékokat a család XXI. kerületi lakásában 2015. december 24-én.

Forrás: MTI / Kallos Bea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!