Hagyományőrzés

2017.08.26. 19:31

Akkor szép a huszár, ha felül a lovára

A Mátyás király korától kezdve csaknem ötszáz esztendeig, egészen 1944-ig működő könnyűlovas fegyvernemről, a huszárságról emlékeznek meg szombaton és vasárnap a jubileumi 15. nyíregyházi huszártalálkozón.

Nyíregyháza, 2017. augusztus 26. Egy nõ fényképezi a hagyományõrzõ huszárokat a XV. Nyíregyházi Huszártalálkozón 2017. augusztus 26-án. MTI Fotó: Balázs Attila

Az első találkozót 1991 augusztusában tartották a nyírségi megyeszékhelyen, akkor csaknem háromszáz, többségében a második világháborúban szolgált egykori huszárt köszöntöttek az Országzászló téren. A megemlékezést azóta is ugyanitt tartják kétévente, meghívják a még élő harcosokat is. Idén külön köszöntötték és emlékérmet adományoztak a legidősebb huszárnak, a 100 éves Juráncsik Antalnak, aki alakulatával még harcolt a világháborúban.

A szombati ünnepség megnyitóján Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke felidézte: a huszár név már a 15. században megjelent, fénykorát a 18. századtól élte, de ez az időszak is elég volt ahhoz, hogy az egész világ megismerje. Ki ne ismerné Hadik Andrást, Simonyi óbestert vagy Bercsényi Miklóst, vagy A kőszívű ember fiaiból Baradlay Richárd huszárkapitányt? Ők olyan példák, akik alakították Magyarország és a magyarság történelmét, nekünk is követnünk kell őket – mondta a vezérkari főnök.

A vezérezredes hozzátette:

a bajtársiasság, a hazaszeretet és a bátorság mellett sajátos „rafinéria” jellemezte a magyar huszárt, akit csak a haditechnika fejlődése tudott háttérbe szorítani.

Nyíregyháza és a huszárság Az 1870-es évektől több huszárszázad állomásozott a városban, ahol 1891-ben átadták az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legkorszerűbb lovassági laktanyáját. Ide vonult be 1891. november 1-jén a híres császári és királyi 14. huszárezred. A kaszárnyának fontos szerepe volt Nyíregyháza életében: az ipar és a kereskedelem fellendült, a tisztek a közösség megbecsült tagjai voltak, emléküket városrészek, közterek őrzik, a huszár a települési értéktár és a hungarikumok része lett.

Az ünnepi beszédek és az ökumenikus hálaadás után a honvédség, a város és a megye képviselői koszorúkat helyeztek el a második világháborúban harcoló magyar huszárok tiszteletére állított lovas szobornál. A jubileum alkalmából újra megjelenik az első huszárkönyv, amelynek új kiadását – a tizenöt éves huszártalálkozó előtt tisztelegve – 150 fotóval illusztrálták, valamint egy emlékérem is megörökíti az éppen két évtizede emelt szobrot.

A huszártalálkozó szervezőivel készült, a huszárságról és a huszártalálkozó programjáról szóló háromperces kis videót itt tudja megtekinteni:

(Borítóképünkön egy nő fényképezi a huszártalálkozó hagyományőrzőit. Fotó: MTI / Balázs Attila)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!