koronavírus

2020.12.05. 07:54

Átgondolnák az idősávot a csúcsidőszakban

Az idősek kétórás vásárlási idősávjának újragondolását javasolja a szakszervezet december 11. után, mivel arra számítanak, hogy az ünnep előtti rohamban több feszültséget szül majd a mindennapos korlátozás. Már a boltos és a biztonsági őr is igazoltathatja a 65 év felettiek időszakában érkező vásárlókat, nem kell hozzá rendőr, hogy elkérjék az életkort igazoló okmányt.

Budapest, 2020. november 24. Idõs vásárlók pakolnak autójuk csomagtartójába egy üzlet elõtt az I. kerületi Mészáros utcában 2020. november 24-én. A koronavírus-járvány lassítását és az idõsek védelmét szolgáló intézkedés értelmében a kormány elfogadta az Idõsek Tanácsa javaslatát, így ettõl a naptól hétköznapokon a 9.00 óra és 11.00 óra közötti, hétvégén a 8.00 óra és 10.00 óra közötti idõszakban vásárlási idõsávot kapnak az idõsek. Ebben az idõintervallumban csak a 65 év felettiek léphetnek be az élelmiszerüzletekbe, a drogériákba és a gyógyszertárakba. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

„Várjuk a részletes szabályozást, mert a korábbiakhoz képest jelentős újdonság az érintett munkakörökben, hogy immár igazoltathatják a vásárlót a bolti alkalmazottak, illetve a biztonsági őrök akkor, ha az időseknek előírt idősávban érkezőről nem lehet ránézésre eldönteni, hogy megfelel-e a korosztályos besorolásnak. Ilyenkor korábban rendőrt kellett hívni, csak úgy volt ellenőrizhető a vevő személyes adata” – mondta a Magyar Nemzetnek a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke annak kapcsán, hogy az operatív törzs sajtótájékoztatóján elhangzott: a napi fogyasztási cikkeket árusító üzletek vagyonőrei, biztonsági őrei, illetve a kiszolgálók is jogosultak arra, hogy az idősávban elkérjék a személyi igazolványt.

Ezt annak érdekében tehetik meg az érintett délelőtti szakaszban, hogy megbizonyosodjanak a vásárló életkoráról, aki ha erre nem hajlandó, az őr megtagadhatja, hogy belépjen az üzletbe, az eladó pedig azt, hogy kiszolgálja.

Bubenkó Csaba felidézte: a kötelező maszkviselés bevezetésekor kaptak külön jogosítványokat a kereskedők a boltok látogatóinak ellenőrzésére, s ugyan az ősz elején a vírustagadók miatt több volt a vitás helyzet, rendőr nélkül akkor még nem volt esély a hivatalos fellépésre.

„A 18. életévhez kötött trafikos vásárláskor vagy az alkohol árusításakor is fel lehet szólítani a vevőt az életkora igazolására, ez a jogkör bővült. Bízunk benne, hogy az esetleges ellenőrzéseket higgadtan fogadják a vásárlók az üzletekben ebben a két órában, és senki nem próbál visszaélni az időseknek járó kizárólagosság lehetőségével, ezért nem lesz szükség igazoltatásokra sem. Eddig nem jött jelzés ilyen esetről” – jelezte Bubenkó Csaba.

Ezzel együtt kitért rá:

javasolják, vegye fontolóra az operatív törzs, hogy fenntartja-e december 11. után is az időseknek nyitott időszakot, mivel láthatóan bővül az ünnepek előtti látogatottság a boltokban, miközben a 65 év felettiek nem csupán ebben a napszakban járnak vásárolni.

„Mostanában érkeznek a havi fizetések, megkezdik az emberek az alapanyagok, ajándékok beszerzését. Amennyiben továbbra is a teljes nyitvatartási idő alatt vásárolhatnak a 65 év felettiek, úgy érdemes lehet átgondolni, maradjon-e az idősáv a mostani formájában, mert abban a két órában jóval több feszült helyzet adódhat, amiért nem tudnak menetrend szerint vásárolni az emberek. Decemberben délelőttönként is erősebb az átlagnál a forgalom, és szerepet játszik az is, hogy a szokásosnál sokkal hamarabb zárnak a boltok, nem lenne jó, ha a generációk között újabb vitákat szülne a korlátozás” – fogalmazott.

Hozzátette: eddig elérte célját a kizárólagosság, ám ha visszaengednének minden vásárlót és inkább a kötelező védőtávolság elve szerint, az összlétszám és az üzletméret alapján szabályoznák a látogatásokat, jobban eloszlana a napi tömeg.

„Továbbá az eredeti nyitvatartás visszaállítása is opció lehet arra, hogy időben széthúzzák a vásárlásokat, csökkentve a tömeges napszakok zsúfoltságát” – jegyezte meg Bubenkó Csaba.

Arra is kitért, hogy a hetek óta jellemző korlátozások miatt 24-én szenteste előfordulhat, hogy a szokásosnál többeknél marad az utolsó pillanatra a friss alapanyagok vagy néhány ajándéktárgy beszerzése, vagyis közvetlenül karácsony előtt is kitarthat az élénkebb forgalom, amire készülniük kell a kiszolgálóknak, akikkel egyébként tapasztalataik szerint a vásárlók a második hullám alatt mindvégig szolidárisak.

A szakszervezeti képviselő úgy véli, azt is fontolóra kell venni, hogy a csütörtöki napra eső 24-én, amikor egyébként is 12 vagy 14 óráig üzemelnek az üzletek, legyen-e kétórás szűkítés, vagy azon a napon egységesen lehetővé teszik mindenki számára a néhány órás gyors bevásárlás lehetőségét.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!