tévedés

2018.02.16. 21:26

Azt hitték, hogy a sült krumpli fokozza a hajnövekedést

A sült krumpli fogyasztása nem jelent gyógymódot a kopaszságra – figyelmeztettek japán kutatók, akik a közelmúltban jelentették be, hogy olyan módszert fedeztek fel, amellyel rekordmennyiségben szaporíthatók a hajnövekedésért felelős tüszők.

Forrás: shutterstock.com

Fotó: cunaplus

Az általuk használt szilikonolaj egyik összetevője megtalálható a krumplisütéshez használatos olajban is.

A Jokohamai Egyetem kutatócsoportjának az új módszerrel sikerült őssejtekből ötezer hajtüszőcsírát előállítani laboratóriumban, ami elegendő ahhoz, hogy újra hajat növeszthessenek a kopasz területeken.

A szilikonzsírban lévő dimetil-polisziloxán a legszélesebb körben használt szilícium alapú szerves polimer. Rendkívül sok területen alkalmazzák, például az élelmiszer- vagy a kozmetikai iparban. A szilikonzsírt szilikon olajból állítják elő dimetil poliszilokszán felhasználásával.

Miután tanulmányuk ismertetésekor közölték, hogy a dimetil-polisziloxán van a krumplisütéshez használatos olajokban is, a kutatókat elárasztották a telefonok, az érdeklődők azt akarták tudni, mennyi sült krumplit kell elfogyasztaniuk ahhoz, hogy hajuk nőjön.

„Mindegy, mennyi sült krumplit fogyaszt valaki, soha nem lesz több haja. Ez egy totális félreértés, amely járványszerűen elterjedt” – hangoztatta Fukuda Dzsundzsi, a kutatócsoport vezetője.

Elmondta azt is, hogy kutatásuk áttörést jelenthet a kopaszság kezelésében, mert eddig más módszerekkel legfeljebb 50 szőrtüszőcsírát sikerült egyszerre tenyészteni.

Hozzátette, hogy kutatótársaiktól és más emberektől is érkezett hozzájuk komoly érdeklődés, utóbbiak felajánlották őssejtjeiket a kísérletek folytatásához.

A japán szakemberek szerint az embereken végzett első kísérletekre öt év múltán kerülhet sor. További öt évre lehet szükség ahhoz, hogy az eljárás alkalmazhatóvá váljon.

Borítókép: Illusztráció

Shutterstock / cunaplus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!