szabályozás

2018.10.12. 16:11

Betilthatják az egzotikus neveket Ukrajnában

Itthon is kérvényeztek már olyan nevet, amely fennakadt a rostán.

Ukrajnában meg akarják tiltani, hogy furcsán csengő vagy egzotikus nevet adjanak a gyereküknek a szülők, valamint tervezik a kettős vezetéknevek eltörlését is. A megfelelő módosításokat a napokban a Legfelsőbb Tanácsban regisztrált 9092. és 9094. számú törvénytervezet tartalmazza – írja a karpatinfo.net. alapján a Vasárnap Reggel.

Amennyiben ez a tervezet törvénnyé válik, akkor a szülők nem tudnak majd olyan neveket adni, amelyek az élettelen tárgyak, feltalált karakterek, földrajzi nevek, címek, betegségek, rövidítéseket tartalmazza; amelyek egyszerre betűket, szimbólumokat és (vagy) számokat tartalmaznak; amelyek obszcén nyelvet használnak vagy közerkölcsöt sértenek.

A szerző a gyermek jogairól szóló egyezmény követelményeivel magyarázza kezdeményezéseit, illetve a nemzetközi gyakorlatra hivatkozik. Hasonló korlátozások Romániában és Új-Zélandon vannak. Az Igazságügyi Minisztérium adatai szerint az előző években Ukrajnában olyan keresztneveket adtak a gyermekeknek, mint Cseresznye, Hamupipőke, Atlantisz, Tájmer, Szerver és Koszmosz, Baba, Mercédesz, Izrael, Milord, Szerop, Szultán – írja a Podrobnosti.ua portál.

A második projekt célja, hogy szabályozza a gyermek kettős családi névre vonatkozó eljárását. Így a dokumentum megtiltja, hogy több mint két szót használjanak a vezetéknévben. Ezenkívül szorgalmazza, hogy ne lehessen megváltoztatni a szavak sorrendjét a szülők második és soron következő gyermekei nevében.

Magyarországon szabadon választhatnak nevet a szülők abból a 3800-ból, amit a Magyar Tudományos Akadémia ajánlása alapján adható. Ha pedig új, különleges, eddig az MTA által nem elfogadott nevet szeretnének adni az újszülöttnek, akkor a Nyelvtudományi Intézethez kell fordulni. Oda havonta mintegy 30-40 kérelem fut be, amikben újabb és újabb keresztnevek jóváhagyását kérik a leendő szülők. Ennek azonban legfeljebb a harmadát engedélyezik a tudományos munkatársak.

Számos szempontot figyelembe vesznek a jóváhagyásnál a szakemberek, így többek között például azok az ötletek, amikben nem valódi nevet szeretnének anyakönyveztetni mint a Napfi, a Betyár, az Öcsi vagy a Leány fennakadnak a rostán.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!