alapvető hibák

2019.03.01. 15:10

Biztos benne, hogy jól takarít?

Ha a cikket elolvasva is igen a válasz, akkor önnek nem kell tartania a baciktól. Ellenkező esetben tanulni, változtatni sosem késő.

Forrás: Shutterstock

Fotó: New Africa

Tiszta sor, hogy a takarítás minden háztartásban elengedhetetlen, hiszen enélkül megesz minket a kosz. Sokan azonban elkövetnek olyan alapvető hibákat, amikről első körben nem is gondolnák, hogy valamit rosszul csinálnak – írja a borsonline.hu.

Szárítóra vele!

Nem kérdés, hogy minden családtagnak saját törülközőre van szüksége. A Rendi Takarító Vállalat marketingmenedzsere, Hámori Zsófia azt tanácsolja, hogy személyenként legalább három darabot tartsunk otthon, amiket legkésőbb hetente váltogassunk és mossunk.

Egy felmérés szerint azonban az átlagember 11 napig vár a cserével, ami kicsit sem mondható egészségesnek.

A kéztörlésre használt törülközőket például háromnaponta kellene cserélni. Javaslom, hogy a hölgyek arctisztításra is külön törülközőt használjanak, amelyeket pár naponta váltogassanak – tanácsolta a szakember, aki elárulta: a teregetésnél is sokan hibáznak, mert nem ér semmit, ha csak felakasztjuk a textilt. Tegyük szárítóra vagy radiátorra a használat után, különben bebüdösödik.

Ágyneműhuzat-csere: ej, ráérünk arra még!

Ha nem figyelünk oda, az ágyunkat pillanatok alatt ellephetik az elhalt hámsejtekből táplálkozó atkák, amik számos betegséget okoznak. Mi magyarok hanyagok vagyunk ezen a téren, a többség ugyanis bő három hetet vár arra, hogy ágyneműt húzzon és lepedőt cseréljen – tapasztalják a Rendi takarítónői. Mindezt hetente kellene elvégezni.

5 nap után bacitenger a farmer

A farmernadrágot sokan úgy kezelik, mint egy örökké hordható ruhadarabot, ami ellenáll minden koszolódásnak. Nos, ez hatalmas tévedés! A farmer egy valódi baktériumágy. Egyes elvakult higiénikusok szerint érdemes használat után kimosni, de ez persze nem életszerű.

Ahogy az sem, amit a világhírű Levis farmermárka atyja, Levi Strauss mondott, miszerint egy éven át mosás nélkül hordta a nadrágját. Hámori Zsófia amondó: 5 hordás után célozzuk meg vele a mosógépet.

Kórokozók tanyája a vécékefe

A fürdőszoba a bacilusok meleg­ágya. A kádban vagy éppen a zuhanyzóban rengeteg koszt mosunk le magunkról, nem beszélve a csapba került egyéb dolgokról, és a fésülködésnél földre hullott hajszálakról. A fürdő takarítását is hajlamosak vagyunk elodázni, pedig a szakértők szerint 3–4 naponta muszáj fertőtleníteni.

Ha kisgyerekünk van, naponta kell kisebb takarításokat végezni. A legnagyobb törődést a vécékefe igényli. A tartó aljára lecsöpögő lé baktériumok millióival van tele. Öntsünk rá hipót, vagy erős fertőtlenítőszert. A kefe nyugodtan állhat a tisztítószerben.

Szörnyek az ágy környékén

A megkérdezett takarítószolgálat illetékese elmondta, gyakran futnak bele ágy alatti „katasztrófahelyzetbe”. Az emberek ugyanis valahogy mindig elfelejtik a lakás ezen pontját. Pár hetente kötelező lenne ott is kiporszívózni, hiszen a porcicákban mindennél jobban képesek élősködni a bacik. És arra emlékszik, hogy mikor esett a takarítás áldozatául a matrac? Ha belegondolunk, napról napra gyűlnek benne a testünk hámsejtjei és a ruháink piszkai. A szakképzett takarítók fél-, de maximum évente javasolják a matracok újra formába hozását: egy vizes porszívó némi tisztítószerrel és atkaölővel csodákra képes!

Üvegtisztító és tévé? Soha!

Óriási hibát vétenek azok, akik alkoholos felülettisztítóval fújkálják agyon a tévét és a monitorokat. Az alkohol ugyanis lemarja a tükrözésgátló réteget, ezért az ablakpucoló is felejtős. Inkább mikroszálas kendővel vegye kezelésbe.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!