felújítás

2021.05.08. 13:24

Burkolatváltók és küszöbök: melyik megoldás hová illik?

Az enteriőr kialakítása során vannak hálátlan feladatok, például a burkolatváltók és a küszöbök megtervezése. Ezek alkalmazása általában a „szükséges rossz”.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Küszöb: nem minden esetben szükséges

A bejárati ajtónál technikai okokból szükség van küszöbre, de a lakás belsejében nem feltétlenül kell alkalmazni. Sokan azt hiszik, hogy a WC- és fürdőszobaajtó esetében csak így biztosítható a helyiség intimitása, ellene szól azonban, hogy az elszívóventilátor vagy szellőző működéséhez biztosítani kell a friss levegő beáramlását. Sokszor ezért kerül szellőzőrács az ajtóra – írja a Lakáskultúra.

A modern szellőztetőrendszerek használatához is elengedhetetlen, hogy a helyiségek között az ajtók alatt mozoghasson a levegő. Ha választanunk kell, hogy az ajtó alatt legyen egy keskeny rés, vagy elrondítsuk az ajtót egy rácsos megoldással, akkor nincs érv, ami az utóbbi mellett szólna. Küszöb nélkül nincs akadály, és esztétikusabb a látvány.

Burkolatváltók

A hideg- és melegburkolatok mozgását, szintkülönbségét küszöböljük ki velük, pl. a faparketta és a kő- vagy kerámialapok találkozásánál. Előfordul, hogy ugyanaz a burkolat folytatódik, a felület dilatációja (térfogatváltozása) miatt mégis ezt a megoldást alkalmazzuk.

Dilatációs rés hiányában az anyagok tágulásából eredő feszültség következtében a burkolat felpúposodhat, míg az anyagok zsugorodásából származó feszültség repedést eredményezhet. Ezért szakaszonként dilatációs réseket hozunk létre, a rések felett a burkolatot is megszakítjuk, amit valamilyen igényes megoldással elrejtünk.

Típusok és megoldások

Parafa

Parketták, hajópadlók találkozásánál elegáns megoldás, ha parafa kerül közéjük. Színezhető, engedi szűkülni és tágulni a különböző vagy azonos melegburkolatokat, nem emelkedik ki a padló síkjából, ellentétben a burkolatváltó sínekkel.

Szilikon

Hidegburkolatoknál többnyire a fuga vagy a burkolat színével azonos, esetleg ahhoz hasonló színű szilikont használunk a dilatációs rések kitöltésére, a rugalmassága miatt.

Fuga

Ha nincs szükség dilatációs résre két különböző hidegburkolat találkozásánál, a legjobb megoldás, ha csak fuga kerül közéjük, mert így tökéletesen belesimulnak az enteriőrbe.

Burkolatváltó profil

Sokféle színben kapható, létezik műanyagból és fémből készített, ragasztható vagy öntapadós változat, különböző méretben, a hajlítható darabok az ívben lerakott burkolat szélét követik, vágás nélkül. Az ideális típus kiválasztását érdemes a burkolást végző szakemberre bízni.

+1 tipp: ha tehetjük, törekedjünk a padló kialakításakor arra, hogy a különböző burkolatok egy szintbe kerüljenek. A szintkülönbség problémáján nem igazán segítenek a profilok, mert bár áthidalják és eltakarják az illesztést, nem szép és balesetveszélyes is, ha a kétféle padlóburkolat nincs egy szintben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!