ízelítő

2018.07.12. 11:39

Egy balatoni borkóstolón az egész világot megízlelhetjük

A Balatonnál számos helyen ismerkedhetünk a térségi borvidékek nedűivel, hazánk más részeiből és távoli országokból származó borokkal is.

Keszey Ágnes

Megcsodálni színét, érezni illatát, ízlelni zamatát, s közben megismerni a helyet, ahol született a nedű – mindezt magában rejti egy-egy borkóstoló program, amelyre a likebalaton cikke kalauzolja el az olvasót.

A keszthelyi Sétálóutcán nem csak a történelmi belvárossal ismerkedhet a látogató, megpihenve bort is kóstolhat. A Pampetrics borbárban ötszázféle borból választhatja ki a neki tetszőt a vendég – persze ehhez segítséget is kap.

„Ennek túlnyomó része magyar bor, de vannak külföldiek is. Azt szoktam mondani, hogy itt az egész világot megtalálja az ember” – engedett bepillantást a kínálatba Pampetrics Milán. Ízelítőt is kaphatnak a vendégek, hiszen egy-két hetente változó borlapról választhatnak a borkóstolóra érkezők. Ezen nyáron 10-15 fajta fehérbor, rozék és 3-4 fajta vörösbor, s pár desszertbor szerepel. Ezekből egy-egy decit kínálnak, de ha valaki sok bort szeretne megismerni, természetesen ihat ennél kevesebbet is. Borkorcsolya is jár az italok mellé: sonka, sajt, szalámi, olajbogyó és különböző kenyerek kerülnek az asztalra.

A Győrből érkezett Horváthné Sárvári Klárának és Horváth Gábornak magyar borokat kínált Pampetrics Milán Fotó: Keszey Ágnes

S hogy mennyibe kerül mindez? Attól függ, ki mennyit kóstol, de egy-kétezer forintért már lehet ízlelni pár bort, hiszen egy pohárnyi ára 4-500 forinttól indul. Ha valakit az aktuális itallapon kívüli nedű érdekel, választhat az üzlet többszáz tételes kínálatából. Ez esetben a polci árhoz még 1800 forint dugódíj tevődik, s a házigazda szervírozza a bort a vendégeknek. Egyénileg, párban, barátokkal, csoportosan is lehet érkezni, de nagyobb társaságok esetében ajánlott az előzetes bejelentkezés.

„Általában mindig segítek a vásárlóknak. Az idelátogató magyar turisták, akik az ország más részéiről érkeztek, szívesen kóstolnak balatoni borokat, a külföldiek pedig mindent, ami magyar: akár száraz és édes tokaji borokat, akár Dél-Magyarországról származó vörösborokat, de ugyanígy keresik a balatoniakat is. A helyiek, a törzsvendégeim pedig nagyon szívesen ismerkednek külföldi borokkal, hiszen a nagy borkedvelők végigkóstolták az egész országot. Ők legszívesebben olasz, spanyol borokat fogyasztanak, de kedveltek és felkapottak Chile, Argentina, Új-Zéland borai is” – avatott be Pampetrics Milán a vendégek igényeibe. Visszatérve a Balaton környékén érlelődő szőlőkből készült borokhoz, természetesen szép számmal vannak jelen ezek is a belvárosi üzletben és borbárban.

„Elsősorban a magyar fajtákat ajánlom, tehát olyan szőlőfajtákat, melyeket a vendégek nem tudnak a világ más részein megtalálni. Említhetném akár a a kéknyelűt, a Rózsakőt, a keszthelyi fajták közül a cserszegi fűszerest, a Nektárt vagy a Pátriát – ezek helyi különlegességek, s a juhfark és a furmint is olyan fajták, amelyek csak Magyarországon lehet megtalálni.”

A Pampetrics borbár időről-időre tematikus kóstolókat is tart, nem csak borokból, hanem pezsgőkből is.

Borkóstoló a Sétálóutcán – Horváthné Sárvári Klára és Horváth Gábor ízlelgette a Pampetrics borbár nedűit Fotó: Keszey Ágnes

Néhány kilométerrel arrébb, Vonyarcvashegyen lenyűgöző kilátás tárul a Hotel Zenithez és az épületben működő Bock Bisztro Balaton étteremhez érkezők szeme elé. Hajdan a Festetics család egykori présháza működött itt (akiknek a kastélya múzeumként Keszthelyen várja a vendégeket). A kétszáz éves Festetics Taverna Múzeumban a Da Bibere című, interaktív tematikus borászati és gasztronómiai kiállítás és rendszeresen borkóstoló program is várja a vendégeket.

A kétszáz éves pincében, a vonyarcashegyi Helikon Festetics Tavernában előzetes bejelentkezéssel fogadják a vendégeket a borkóstolóra Fotó: Hotel Zenit

„A főszezonban csütörtökönként este 9 órától van borkóstoló, szezonon kívül, tehát szeptembertől június végéig pedig mindig szombat este. Az elején tartunk egy kis bemutatót a kétszáz éves Tavernában. Öt tételes a borsor, mely hétről-hétre változik. A balatoni borlapunkról válogatunk, melyen egyébként ebből a régióból több mint hetvenféle bor szerepel. Hétről-hétre változik a kínálat, Borkorcsolyákat kínálunk: sajtokat és pogácsát. Nyáron inkább a frissebb, gyümölcsösebb fehérborokat kedvelik, ezért ezek hangsúlyosabban a borkóstolón, de vannak rozé és vörösbor is borsorban” – mutatta be a programot Bódai-Lóránt Nárcisz értékesítési vezető. A program ára 4 ezer forint, s nemcsak a szállóvendégeket, hanem minden érdeklődőt várnak, de előzetes bejelentkezés szükséges. Mint a Festetics Helikon Taverna oldalán olvasható, a vendégeknek betekintést nyújtanak az egyes borstílusokhoz használatos borospoharak rejtelmeibe, sőt illatminták segítségével lehetőség nyílik a borokban fellelhető aromák játékos beazonosítására is.

Borítókép: Keszey Ágnes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!