Folyadékbevitel

2020.05.23. 11:08

Egyen vizet! A legjobban hidratáló gyümölcsök és zöldségek

Sokan küzdenek azzal a problémával, hogy nehezükre esik elfogyasztani a megfelelő mennyiségű folyadékot a hidratáltság fenntartásához.

Forrás: Shutterstock

Ha ön is ebben a cipőben jár, fogyassza az alább felsorolt élelmiszereket minél gyakrabban tanácsolja a Diéta és fitnesz.

Milyen tünetei vannak a vízhiánynak?

Fáradékonyság, koncentráció- és teljesítménycsökkenés, fejfájás, éhségérzet, emésztési gondok, nyelési nehézségek, vérnyomásproblémák, kicserepesedett száj, száraz bőr és így tovább. Ismerős egy vagy több tünet ezek közül? Talán egyszerűbb a megoldás ezekre a panaszokra, mint gondolná. Egyrészt, természetesen, igyon vizet! Másrészt van néhány hidratáló étel, zöldségek és gyümölcsök, amelyeknek különösen magas a folyadéktartalma, így a fogyasztásuk segít elérni és megtartani a szervezet számára nélkülözhetetlen hidratáltság állapotát, valamint leküzdeni a nassolás iránti vágyát is. És persze felfrissülhet velük a legmelegebb hónapokban!

1. Eper

Az eper 90 százaléka víz, emellett antioxidánsokban gazdag, immunerősítő hatású. Segít megőrizni a szíve egészségét, memóriájának frissességét, sőt, bizonyos daganatok megelőzésében is támogathatja. Az eperfogyasztás mellett szól az is, hogy alacsony energiatartalma miatt kiválóan beilleszthető szinte bármelyik súlycsökkentő diétába is: 100 gramm eperben mindössze 32 kalória található. Feleannyi cukrot tartalmaz, mint egy alma, harmadannyi kalóriát, mint egy banán, és több rost van benne, mint például a körtében.

2. Fejes saláta

Gondolta volna, hogy a fejes saláta 96 százalékban vízből áll? Emellett 1 fej mindössze 15 kalória! Ugyanakkor többek között A- C- és E-vitamint, foszfort és vasat tartalmaz. Segíti a szervezet tavaszi méregtelenítését, jótékonyan hat a bőrre, és késlelteti az öregedési folyamatokat. Amennyiben gyomorbántalmai vannak, fogyassza minél gyakrabban! Változatosan felhasználható, eheti salátaként, de belecsempészheti szendvicsbe vagy akár egy zöld smoothie-t is feldobhat vele. Főzeléknek is finom!

3. Uborka

Az uborka 95 százaléka víz. A zöldség leginkább értékes részeit a héj és a magok jelentik, ezek sok rostot és ásványi anyagot, például kalciumot tartalmaznak. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatású, és bizonyos daganatos megbetegedéseket megelőzésében is segít az egészséges táplálkozás részeként. K- és D-vitamin-tartalmának köszönhetően jótékony hatással van a csontokra, rendszeres fogyasztásával növelhető a csontsűrűség. Magnézium- és káliumtartalmának köszönhetően jó hatással van a vesékre, segít a stressz és az izomgörcsök legyőzésében. Eközben pedig az uborka szegény szénhidrátban, nátriumban, zsírban és koleszterinben. 100 gramm uborkában csupán 16 kalória található.

4. Paradicsom

A paradicsomnak is 95 százaléka víz. A zöldség piros színét a likopinnak és a béta-karotinnak köszönheti. Magas a C-vitamin-tartalma. Almasav, citromsav, borostyánkősav található benne, valamint kiemelkedő mennyiségben kálium, magnézium, kalcium és nátrium. A paradicsom – elsősorban a likopinnak köszönhetően – immunerősítő hatású, segíti az emésztést, mikrobaölő hatású, érelmeszesedést gátló, koleszterincsökkentő, védi a májat és a rákmegelőzésben is jelentős szerepe van. Egyszóval igazi gyógynövény. Szuper hidratáló étel, természetesen frissen. De a paradicsomban az a legjobb, hogy likopintartalmát a feldolgozás során sem veszíti el!

5. Görögdinnye

Talán a leghíresebb hidratáló étel, amelynek a 92 százaléka víz. Emellett sok benne a C-vitamin, a kalcium, a magnézium, a rost és a kálium is. Tartalmaz még A-vitamint, B1-, B3- és B6-vitamint. Ezért nemcsak remekül hidratál, de átmossa a veséket is, segít megelőzni az izomgörcsöket és a stresszt, csökkenti a vérnyomást, erősíti az érfalakat, és jó tesz a bőrnek.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!