Ausztráliában

2018.07.21. 07:33

Egyre többen halnak meg a szennyezett levegő miatt

A nagyvárosokban a legrosszabb a helyzet.

Egyre súlyosabb a légszennyezés Ausztrália nagyvárosaiban, ami növeli az idő előtt bekövetkező halálozások számát – figyelmeztettek kutatók.

A Climate Dynamics című folyóiratban publikált tanulmány társszerzője, Jason Evans szerint éves szinten több mint háromezer korai halálozás köthető városok légszennyezettségéhez, ráadásul a változó időjárás miatt ez a szám tovább növekedhet a jövőben.

A hatás a jövőben rendkívüli lehet

Evans és kutatócsoportja több mint két évtizednyi időjárási adatot elemzett, amelyek az ország délkeleti részét, köztük Sydney, Melbourne és Brisbane területét is lefedő kilenc helyszínről származtak.

A kutatók szerint tekintettel arra, hogy

Ausztrália lakosságának több mint 80 százaléka a délkeleti területeken él és jelentős népességnövekedés várható, „a jövőbeli intenzívebb légszennyezettségi epizódok hatása rendkívüli lehet”.

A szakemberek azt vizsgálták, hogy a globális felmelegedés milyen hatással van a szokásos hőmérséklet-eloszlás – nagyobb magasságban alacsonyabb hőmérséklet – megfordulására, vagyis a meteorológiában inverziónak nevezett jelenségre. Az inverzió felerősítheti a légszennyezettséget, mivel lezárja a légkör legalsó rétegében a függőleges irányú légmozgást, csapdába ejtve a szennyező anyagokat a földfelszínhez közel, ami növeli az egészségi problémákat.

A kutatók szerint Ausztrália délkeleti részén jelentősen megnövekedett a földfelszínhez közeli inverzió erőssége, ami azt sugallja, hogy a jelenség a jövőben felerősítheti a rossz levegőminőségért felelős időjárási eseményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!