Közösségi média

2018.01.19. 15:15

Erőteljesebben lépnek fel az online gyűlöletbeszéddel szemben

Az internetes felületek működtetéséért felelős vállalatok mintegy 70 százalékban eltávolították weboldalaikról azokat a tartalmakat, amelyeken gyűlöletbeszéd folyt – derül ki az Európai Bizottság pénteken közzétett értékeléséből. Az anyag az online gyűlöletbeszéd felszámolását célzó kódex sikerét vizsgálta.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Daisy Daisy

Vera Jourová, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős tagja a témáról Brüsszelben tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a Facebook, a Twitter, a YouTube és a Microsoft 2016 májusában kötelezettséget vállalt arra, hogy elfogadják a magatartási kódexet, amelynek révén fellépnek az online gyűlöletbeszéd terjesztése ellen. Ehhez a kódexhez csatlakozik most az Instagram, valamint a Google+, így tovább bővül az annak alkalmazási körébe tartozó szereplők köre.

A vállalatok egyre növekvő mértékben tesznek eleget annak a kötelezettségvállalásuknak, hogy 24 órán belül eltávolítsák a jogellenes tartalmakat, és minden ötödik bejelentett ügyről értesítik a rendőrséget és az ügyészséget is. Ez a szám mintegy megkétszereződött a legutóbbi, júniusban közzétett nyomonkövetési jelentés óta – közölte.

Mostanra az EU-tagállamok mintegy kétharmada létrehozta a bizottság által javasolt online gyűlöletbeszédért felelős nemzeti kapcsolattartó pontot is, ahol a bejelentések 81 százalékát 24 órán belül ki is vizsgálják – derül ki a jelentésből. Jourová kiemelte ugyanakkor, hogy az eredmények ellenére a bejelentések közel egyharmadáról a felhasználók továbbra sem kapnak visszajelzést.

Az Európai Bizottság és négy nagy IT-vállalat (a Facebook, a Microsoft, a Twitter és a YouTube) által 2016 májusában elfogadott magatartási kódex kiegészíti a rasszizmus és idegengyűlölet elleni küzdelemről rendelkező uniós jogszabályt. Ez utóbbi bűncselekménnyé nyilvánította az erőszakra vagy gyűlöletre való uszítást faji, bőrszín szerinti, vallási, származási vagy nemzeti, illetve etnikai hovatartozásuk alapján meghatározott emberek csoportjával vagy e csoport valamely tagjával szemben. A kerethatározat szerint a gyűlöletbeszéd akkor is bűncselekménynek számít, ha az interneten jelenik meg.

Borítókép: Illusztráció / Fiatalok is áldozatául eshetnek az online gyűlöletbeszédnek

Daisy Daisy / Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!