otthonunk

2021.02.19. 13:10

Ezeket a dolgokat tilos ecettel tisztítani a lakásban

Bár az ecet számtalan módon bevethető a háztartásban, bizonyos tárgyak és háztartási eszközök esetében jobb, ha más módszert alkalmazunk a takarításuk során.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Kőpadló vagy -pult

Az ecet egy természetes sav, ami a legfőbb ellensége az olyan anyagoknak, mint a mészkő, a gránit és a márvány. Ezeket pedig gyakran használják a konyhákban, fürdőszobákban, ahol előszeretettel takarítunk ecettel, mivel a vízkő ellen az egyik leghatásosabb természetes szer.

Az ecet azonban megmarhatja a kő felszínét, ezzel pedig eltüntethetetlen nyomokat hagyhat maga után.

Az ilyen felületeket inkább szappanos vagy mosogatószeres vízzel és meleg vízzel tisztítsuk. Ha tehát a konyhában vagy a fürdőszobánkban márvány és mészkő található, űzzük ki az ecetet! – tanácsolja a Lakáskultúra cikke.

Mosogatógép

Habár gyakran javasolják az ecetet a mosógép vagy mosogatógép tisztán tartására, bánjunk vele óvatosan és körültekintően! Az ecet idővel kikezdheti a gumi és a műanyag alkatrészeket (mint pl. a kosarakat, tömítéseket, kivezető csöveket). Célszerű kifejezetten ezeknek a háztartási gépeknek a tisztítására kifejlesztett szerekkel karbantartani ezeket.

Telefon

Sose tisztítsuk meg a telefonunkat ecettel, mert a kijelző ujjlenyomat-érzékelő bevonatát a sav károsíthatja. Egy megvizezett mikró szálas törlőkendővel ugyanolyan hatékonyak lehetünk.

Keményfa felületek

Bár vannak, akik az ecetre esküsznek a keményfa padló tisztításakor, a szakemberek azonban egyáltalán nem ajánlják. Idővel az erős sav lemarhatja a konzerváló réteget a fa felületéről, így a padló fénytelenné és szürkévé válik. Higgyünk nekik, és inkább hanyagoljuk az ecetet!

Kések

Ugyancsak nem ajánlott ecettel tisztítani a késeket, mert a penge felületén elindíthatja a korróziót, így rozsdásodást okozhat. A mosogatószer és a víz elegendő a kések tisztán tartásához.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!