jó tanácsok

2020.01.26. 06:50

Ezeket az ételeket és italokat fogyassza, ha köszvénye van!

Az étrend jelentős szerepet tölt be a betegség megelőzésében és kezelésében.

Forrás: Shutterstock

A köszvény az ízületi gyulladás egy formája, amely általában a nagylábujj környékét érinti.

A köszvény az ízületekben lerakódott húgysav – a purinok lebontásából származó salakanyag – kristályok miatt alakul ki. Azok, akik köszvénytől szenvednek, általában vagy a normálisnál több húgysavat termelnek, vagy kevésbé tudják kiüríteni azt.

Tehát, kiemelten nagy szerepe van annak, hogy mit eszünk, hiszen a purin tartalmú ételekkel ronthatunk az állapotunkon. A mindmegette.hu összegyűjtötte azokat az élelmiszereket, melyek nyugodtan fogyaszthatók a betegség fennállása alatt is.

Tejtermékek

Az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, mint például a joghurt és a sovány tej nyugodtan fogyaszthatók.

Friss gyümölcsök és zöldségek

A gyümölcsök és a zöldségek kifejezetten ajánlottak, de a gyümölcsök esetén figyeljünk, hogy ne a magas cukortartalmúakat válasszuk. A zöldségek között is akadnak purin tartalmúak, mint például a spárga és a spenót, de mivel csal mérsékelten forud elő bennük, ezért mértékkel nyugodtan fogyaszthatók.

A friss gyümölcsök fogyasztása kifejezetten ajánlott
Fotó: Shutterstock

Csonthéjasok

Mogyoró, dió, mandula; egy-egy marékkal lelkiismeret-furdalás nélkül fogyaszthatjuk őket, remek nassolnivalók.

Köretek

A burgonya, a rizs, a kenyér és a tészta is nyugodtan fogyasztható.

Zsír és olaj

A köszvény, azaz a purin tartalom szempontjából semmi gond nincs az olajjal és a zsírral sem.

Tojás

Azért nem mérték nélkül, de nyugodtan lehet enni.

Húsok

A húsok közül leginkább a szárnyasok ajánlottak. Itt is fontos a mértékletesség, szóval maximum 90 grammot együnk belőle naponta.

Csak óvatosan a húsokkal!
Fotó: Shutterstock

Fontos tudni, hogy amit itt olvasott, csak tájékoztató jellegű az ajánlott ételekkel kapcsolatban. Ahhoz, hogy a legmegfelelőbb eredményt érje el, mindenképpen konzultáljon az orvosával a köszvény kezeléséről. Ő fogja tudni eldönteni, hogy kell-e gyógyszert szednie és pontosan melyik ételeket érdemes fogyasztania, illetve kerülnie.

Mit tehetünk még? Le a túlsúllyal!

A köszvény okozója lehet a túlsúly is, tehát, érdemes leadni a plusz kilókat, amiben a diéta és a mozgás mindenképpen segíteni fog. Az is fontos, hogy ne koplaljunk, mert az energiaszegény táplálkozás is kedvez ennek a betegségnek.

Együnk kiegyensúlyozottan!

A kiegyensúlyozatlan étkezés kedvez a köszvénynek, így fontos, hogy odafigyeljünk az étkezésekre. Reggelizzünk, ebédeljünk, vacsorázzunk és ügyeljünk arra is, hogy hozzájussunk a szükséges tápanyagokhoz.

Igyunk elég vizet!

A vesénknek segítségre van szüksége a húgysav megfelelő kiválasztásában, ezt pedig úgy adhatjuk meg neki, ha elegendő vizet iszunk. Minimum hat, vagy hét pohárral naponta, abból pedig egyet lefekvés előtt igyon meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!