Vitamindús zöldség

2020.01.22. 13:32

Ezért ne hiányozzon étrendjéből a hideg hónapokban a káposztafélék

A káposzta fő szezonja az ősz és a tél.

Forrás: Pixabay

A hideg hónapok étrendjéből nem hiányozhat a vitamindús zöldség

olvasható a Vasárnap Reggel legutóbbi számában.

Lila káposzta

A Kis-Ázsiából származó zöldséget ma leginkább Közép- és Észak-Európában termesztik. Gyakorlatilag egész évben terem. A zsenge káposzta frissen tálalva is finom, az idősebb példányokat érdemes megpárolni. Jól illenek hozzá a gyümölcsök, például az alma és a narancs. Sok C-, B1-, B2- és K-vitamin, folsav található benne, továbbá ásványi anyagok, mint a kalcium, kálium és magnézium. A benne rejlő flavonoidok rákmegelőző hatásúak.

Fejes káposzta

Származási helye a Földközi-tenger vidéke. Külső levelei sokszor egészen zöldesek, míg a belső, zsenge levelek inkább világos, fehéres színűek. Fő szezonja az ősz és a tél. Az egészséges, ép fejek szépen zártak, kemények, nincs rajtuk folt. Savanyítva, töltve elkészítve a legelterjedtebb, de finom az amerikai káposztasaláta, a coleslow is, amibe frissen reszelve, majonézzel ízesítve kerül.

Kelkáposzta

Fodros leveleiről azonnal felismerhető. Kiváló vitaminforrás, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani. Sokan kedvelik a belőle készített főzeléket, a húslevesnek is kellemes ízt a. Húsok vagy halak mellé remek köret készíthető belőle vörös- és fokhagymával olajon megpárolva, sóval, borssal, köménymaggal ízesítve, egy kevés tejszínnel felöntve.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!