A felkészületlenség sebezhetővé tesz

2018.10.05. 06:03

Ha a bank rendszerét nem tudják, minket „törnek fel” a hekkerek

Az OTP közleménye szerint a kiberbűnözők egyre inkább a felhasználók figyelmetlenségét használják ki.

A kibertámadások terjedése ellenére a pénzintézeteket egyre kevesebb közvetlen fenyegetés éri, a fejlett bankbiztonsági rendszerek miatt a bűnözők egyre inkább a felhasználók figyelmetlenségét használják ki – figyelmeztet az OTP.

Az intézmény csütörtökön kiadott közleményében ismertetik, hogy egy amerikai információbiztonsági cég szerint

az adathalász kibertámadások világszerte majdnem megduplázódtak az idén 2017-hez képest.

Magyarországon azonban bár jelentős, 28 százalékos volt az adathalász támadások éves növekedése augusztusig a Nemzeti Kibervédelmi Intézet adatai szerint, az ütem jóval elmaradt a globális átlagtól.

A bankkártyás visszaélések értékét tekintve az OTP-nél a globális vagy az európai átlag töredéke a tételek forgalomhoz viszonyított aránya. Ez sok esetben tudatos intézkedések eredménye: az látszik, hogy az eredményes védekezés és a megelőző bankbiztonsági intézkedések nélkül tízszeres lett volna a visszaélések száma„ – tették hozzá.

Az adathalász módszerek a figyelmeztetések ellenére még sokszor felkészületlenül érik az ügyfeleket,

legutóbb Magyarországon több tucat hitelintézet ügyfeleit károsították meg ilyen módszerrel a bűnözők. Az 590 millió forintos összegből mindössze hatmillió forintot, az összeg egy százalékát próbálták OTP-s ügyféltől kicsalni, a bank azonban négymillió forintot még időben zárolt a bűnözők által használt, egy másik banknál vezetett számlán, így azt már nem tudták végleg eltüntetni, és a károsult ezt az összeget várhatóan visszakapja – írták.

Az OTP szakértője a közlemény szerint kiemelte a hamis, de a hivatalos banki honlapra hasonlító internetes oldalak veszélyeit. Az ilyen felületeken – tette hozzá – számlaadatokat csalnak ki vagy átutalásra bírják rá a felhasználókat.

Gyanús megkereséseknél ajánlatos fölhívni az ügyfélszolgálatot, ha pedig veszélybe került a belépési jelszó, bejelentést kell tenni

- hangsúlyozták.

Az OTP az adathalász kísérletek kivédéséről a honlapján is tájékoztatja az ügyfeleket – olvasható a közleményben.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!