A víz az úr

2017.07.14. 06:00

Használja a gyógyvíz erejét!

Magyarországon rendkívül sokféle gyógyvíz van, így óhatatlanul felmerül a kérdés: milyen összetételű tenne jót az adott betegségnek? Melyik problémára, melyik való? Ráadásul fürdőink is messze földön híresek, egykor még Elizabeth Taylor is járt Hévízen.

A szakértők szerint nem könnyű egyértelmű választ adni arra, hogy melyik gyógyvíz pontosan milyen betegségre való. Alapjában véve elmondható, hogy a bőrgyógyászati betegeknek például a kénes vizet ajánlják. A reumatológiai megbetegedéseknek az egyszerű hévizek mellett a szén-dioxidot tartalmazó úgynevezett savanyú vizek, a kalcium- és magnéziumtartalmú sós vizek tesznek jót.

A kardiológiai problémákkal küszködők válasszák az értágító hatású szénsavas fürdőt, amely a cukorbetegek érszűkületének, valamint egyes mozgásszervi megbetegedések kezelésére is alkalmas. A jód- és brómtartalmú vizek a pajzsmirigy alulműködését orvosolják, de gyulladáscsökkentőként bizonyos urológiai, nőgyógyászati és ízületi panaszokat is gyógyítanak. A brómos víz megnyugtatja az idegrendszert, és kiválóan oldja a stresszt.

Híres vendégek

Az Osztrák–Magyar Monarchia idején Herkulesfürdő volt az egyik legnépszerűbb fürdőhely. Olyannyira, hogy Ferenc József többször is megfordult itt, 1887 tavaszán pedig a felesége, Sisi élvezte hat hétig a frekventált fürdőváros vendégszeretetét.

Hévíz is büszkélkedhet híres látogatókkal: a város első gyógyszállodájának vendégszeretetét élvezte egykor Elizabeth Taylor férje, Richard Burton színész, de kollégája, a Dallas című amerikai tévésorozat Jockey Ewingját alakító Larry Hagman is ellátogatott ide magyarországi tartózkodása során.

További érdekes cikkeket talál a Fanny Magazinban; keresse az újságárusoknál!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!