Füstölő

2018.03.16. 17:00

Hatszáz éves a világ legdrágább szivarja

A kézzel sodort, kiváló minőségű kubai szivarok leggyakoribb vásárlói továbbra is a spanyolok, másodikak a franciák, míg Kína a harmadik legnagyobb exportpiaca a dohányterméknek. A Luxurytopics.com összeállította a tíz legdrágább szivar listáját, amelyen szerepelnek a 40 dolláros, magas minőségű füstölni valók, de prémiumkategóriás, ezerdolláros szivarok is.

A Cohiba szivarokat a kubai állami dohánygyár, a Cubatabaco kezdte gyártani 1966-ban, és eredetileg Fidel Castrónak és a kubai kommunista párt magas rangú tisztségviselőinek szállított prémium kubai szivart. 1982-től került először kereskedelmi forgalomba. A listára a Cohiba Esplendido került fel, amelyből egy doboz 750 dollárt (192 ezer forint) kóstál, de a Cohiba Behike például már 18 ezer dollárba (4,6 millió forint) kerül. A Luxurytopics.com középmezőnyében 50 és 80 dollár közötti darabáron kapható szivarok kaptak helyet, többek között az Arturo Fuente Opus X terméke, amelyet 1993-ban gyártott először a cég – tudható meg a Vasárnap Reggel legutóbbi számából.

A Fuente családi vállalatként indult 1912-ben. A kubai származású alapító, Arturo Fuente Floridában, a saját házában a felesége és két fia segítségével sodorta a szivarokat. Az 1973-ban, 85 évesen elhunyt alapító valószínűleg nem is álmodott arról, hogy kis családi cége néhány évtized múlva világszerte ismert márkává válik. A tizedik évfordulóra gyártott szivart százas dobozokban értékesítették, egy dobozért 30 ezer dollárt (7,7 millió forint) kértek.

Nem hiányozhatnak a listáról a Gurkha szivarok sem. Alapítása az indiai származású Kaizad Hansotia nevéhez kötődik, aki Hongkongban és Londonban nevelkedett, és a családi luxusóraüzletet vette át. Hansotia 1989-ben egy indiai nyaralás során találkozott egy portugál üzletemberrel, aki Gurkha márkanév alatt gyártott és árult szivarokat. Hansotia meglátta a lehetőséget: megvásárolta a gyártósort, és eredetileg a luxusórák mellé szánta ajándéknak a szivarokat. A többi már történelem, és ma a Gurkha a világ legdrágább márkájának számít. A Gurkha Black Dragon darabja például 1150 dollárba (295 ezer forint) kerül.

A lista élén egy igazi különlegesség áll, amely nemcsak a legdrágább, de a világ legöregebb szivarja is. A hatszáz éves dohányterméket 2012-ben Guatemalában találták egy faluban, és egyben bizonyíték arra is, hogy a maják már a 12. században foglalkoztak dohánytermesztéssel. A szivart félmillió dollárért (128 millió forint) értékesítették egy árverésen, és bár el lehetne szívni őket, nehéz elképzelni, hogy tulajdonosuk egy jó vacsora után elpöfékelné.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!