Járvány

2020.03.29. 18:14

Házi karantént alakított ki a Máltai Szeretetszolgálat hajléktalan embereknek

A szolgálat március 27-én megnyitotta az első olyan menedéket, ahol a fertőzés szempontjából kockázatos esetnek talált hajléktalan emberek biztonságos körülmények között kitölthetik a karantén idejét.

Budapest, 2018. december 13. Hálóterem a Szabolcs utcai átmeneti hajléktalanszállón 2018. december 13-án. A helyszínen tartott sajtótájékoztatón Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára közölte: több mint 1300-zal több hajléktalan ember veszi igénybe a számukra fenntartott szállásokat, mint a közterületen életvételszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés két hónappal ezelőtti hatálybalépésekor. A hajléktalan emberek számára 19 ezer férőhely áll rendelkezésre, a szállók kihasználtsága országosan 83 százalékos, Budapesten 81 százalékos. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Egészségügyi szempontból kockázatot jelentő hajléktalan emberek számára alakított ki házi karantént egy használaton kívüli budapesti épületben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Jelenleg nincs olyan intézmény Budapesten, amely hajléktalan emberek elkülönítésére kifejezetten alkalmas lenne. A szállókon erre nem adottak a feltételek, de az sem jelent megnyugtató megoldást, ha az érintettek közterületen töltik a karantén idejét.

A Máltai Szeretetszolgálat március 27-én megnyitotta az első olyan menedéket, ahol a fertőzés szempontjából kockázatos esetnek talált hajléktalan emberek biztonságos körülmények között kitölthetik a karantén idejét – jelentette be Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közép-magyarországi régióvezetője. Az új menedék fokozott biztonsági előírások mellett működik majd, csak egészségügyileg indokolt eseteket fogad, és teljes ellátást nyújt a bent tartózkodóknak. A hajléktalan emberek házi karanténjában dolgozó munkatársak teljes védőfelszerelésben látják el feladataikat.

Morva Emília elmondta, a járvány alatt a hajléktalan emberek védelmére, és a velük érintkező többi ember védelmére egyaránt koncentrálniuk kell. A főváros budai oldalán a hajléktalan ellátásért felelős Máltai Szeretetszolgálat intézményeiben új működési rendet vezettek be. A nappali melegedőkben kétórás időszakokra bontották a nyitvatartást, egyszerre csak annyi embert engednek be, ahányan az előírt védőtávolságot megtartva beférnek. A hajléktalan emberek ehetnek, ihatnak, kimoshatják és géppel megszáríthatják ruháikat, zuhanyozhatnak, de másfél óra után el kell hagyniuk az intézményt. A következő félórában takarítják és fertőtlenítik a helyiséget, majd beengedik a következő csoportot.

Átalakult a szállók működése is. Az intézményben lakók a nap 24 órájában bent maradhatnak, és teljes ellátásban részesülnek. A Máltai Szeretetszolgálat munkatársai nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a bent maradó embereknek legyen mivel eltölteni idejüket. Morva Emília megemlítette, ebben az időszakban lazíthatnak a szabályokon, így például akár az intézmény területén belül is kijelölhetnek ideiglenes dohányzó helyet.

A bentlakásos intézményekben csökkent a zsúfoltság, a hajléktalan emberek egy része a szabad ég alatt tölti az éjszakát. A karitatív szervezet utcai gondozószolgálata rendszeres időközönként felkeresi a közterületen élő embereket, szükségleteiknek megfelelően takaróval, élelmiszerrel látja el őket, hiszen az alkalmi munkából, esetleg kéregetésből élő emberek lehetőségei ugyancsak beszűkültek. A szakemberek szerint a szabadban éjszakázó hajléktalan emberek nem feltétlenül veszélyeztetettek. Az őket felkereső szociális munkások ellenőrzik állapotukat, indokolt esetben orvoshoz viszik őket.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat hajléktalan embereket ellátó háziorvosi rendelője a járvány alatt is nyitva tart, betegforgalma 20-40 eset között változik. A kockázatok csökkentésére a rendelő az épületből egy külső konténerbe költözött, amelyet könnyebb fertőtleníteni és tisztán tartani. Március 27-től pedig azokat a hajléktalan embereket is el tudják helyezni, akiknél a házi karantén indokolttá válik. Az új menedékhely egyelőre csak a Szeretetszolgálat saját intézményeiből fogad betegeket.

Borítókép: Hálóterem a Szabolcs utcai átmeneti hajléktalanszállón 2018. december 13-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!