Figyelmeztetés

2020.04.17. 12:12

Hiába ért véget a fűtési szezon, fennáll még a szén-monoxid-mérgezés veszélye

Hiába ért véget hivatalosan a fűtési szezon szerdán, továbbra is fennáll a szén-monoxid-mérgezés veszélye – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője pénteken.

Forrás: Shutterstock

Mukics Dániel azt írta, hogy

a fűtési szezonban ugyan több mérgezéses eset történik, de ahol nyílt lánggal működő vízmelegítő működik, ott egész évben potenciális veszélyt jelent a szén-monoxid-mérgezés.

Idén eddig 345 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt, amelyek során 150-en mérgezést szenvedtek, hatan pedig meghaltak tudatta.

Ismertette, hogy

a balesetek általában a készülékek rossz, engedély nélküli telepítése, a szellőzés vagy a karbantartás hiánya miatt történik.

Azok a készülékek veszélyesek, amelyek a szoba, konyha vagy fürdőszoba levegőjét használják az égéshez, mert a nyílt égésterű vízmelegítő nagyon hamar elhasználja egy kis helyiség levegőjét. A mérgezések fele a fürdőszobában történik hívta fel a figyelmet.

A katasztrófavédelem a balesetek megelőzéséért szellőzőnyílás beszerelését, a készülékek rendszeres karbantartását, és szén-monoxid-érzékelő eszköz használatát javasolja.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!