Külső-belső egyensúly

2018.11.20. 10:04

Így rendezze át a konyhát, hogy fogyjon!

Szakértők megállapították, hogy az elhízást a környezetünk is befolyásolhatja – különösen igaz ez a konyhánkra.

Néhány egyszerű trükkel és egy kis átrendezéssel könnyen elérhetjük, hogy ne hízzunk, hanem inkább fogyjunk a konyhánk elrendezésének köszönhetően – írja a Mindmegette. A portál cikkében ismerteti azokat a praktikus fogásokat, melyeket bevethetünk az egészséges életmód és diétánk sikeressége érdekében.

1. Legyen kevesebb nasi a szekrényben!

A tudat, hogy van egy csoki vagy egy zacskó chips a szekrényben, már elég is ahhoz, hogy nagyobb eséllyel nassoljunk – idézi a portál Christine M. Palumbót, dietetikust és táplálkozási tanácsadót, aki figyelmeztet: ez fokozottan igaz délután 15:00 körül és az esti órákban, amikor a legnagyobb vágyat érzünk egy kis ropogtatnivaló után. Szóval a fogyás már a bevásárlás alatt elkezdődik: a legjobb, ha csak és kizárólag egészséges nasikkal töltjük meg a konyhát!

Fotó: Shutterstock

2. Kisebb, színes tányérok

Ha ugyanannyi ételt szedünk egy nagyobb és egy kisebb tányérra, a nagy tányéron lévő adagot kevesebbnek látjuk, mert tudat alatt úgy érezzük, ki kell töltenünk az üres helyet. Emiatt könnyen megeshet, hogy csak azért szedünk ki – és eszünk meg – többet az ételből, mert túl nagy a tányérunk. Sőt, egy kutatás azt is kimutatta, hogy a tányér színe is befolyásolja, hogy mennyit eszünk: azok, akik a kísérlet során fehér tányérra szedtek maguknak tejszínes tésztát, 22%-kal több ételt szedtek, mint azok, akik piros tányérról ettek.

A szakértők szerint minél nagyobb a kontraszt a tányér és az étel színe között, annál kevesebbet eszünk meg.

3. Tegyünk gyümölcsöket jól látható helyre!

Ha az egészséges ételek kiesnek a látóterünkből, akkor kevésbé valószínű, hogy megesszük őket. Tehát a gyümölcsöket ne rejtsük a hűtő aljába vagy a szekrénybe, inkább töltsük meg velük a gyümölcsös tálat, és tegyük az asztal közepére. Sőt, nagyobb valószínűséggel kívánjuk meg őket akkor is, ha előre felszeleteljük, és átlátszó tartályokban a hűtőbe készítjük őket.

Fotó: Shutterstock

4. Válasszunk kisebb kávéskannát!

Nyugalom, nem kell lemondani a kávéról, csak egy kicsit kevesebbet kell inni belőle. Ha ugyanis túl nagy a kávéskanna, akkor lehet, hogy csak azért isszuk meg a „maradék kávét”, hogy ne kelljen kiönteni. A túl sok koffein viszont egy friss tanulmány szerint inzulinrezisztenciához és elhízáshoz is vezethet.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!