Harcban a porral

2018.11.07. 06:33

Így tisztítsa helyesen a tévéképernyőt!

Ha régi képcsöves tévénk van, könnyebb a dolgunk, de a síkképernyős televíziók sokkal érzékenyebbek.

Az internet adta lehetőségek ellenére a televízió még mindig a legtöbb otthon fontos kelléke. Jól esik ugyanis egy fárasztó nap után a tévé előtt a családdal együtt megnézni egy jó filmet, egy érdekes műsort. Nincs azonban annál bosszantóbb, amikor a piszkos tévéképernyő rontja az élményt. Hogyan tisztítsuk a televíziót? – teszi fel a kérdést a Maszol.ro cikke.

A portál a Consumer Reports nyomán azt írja: a televíziók vonzzák a port, nem beszélve az ujjlenyomatokról és egyéb szennyeződésekről. Szerencsére a síkképernyős tévék tisztítása egyszerű folyamat, és nincs szükségünk semmilyen speciális eszközre. Rámutatnak, hogy ha régi képcsöves tévénk van, még könnyebb a dolgunk, ezek ugyanis bármivel tisztíthatók, amit egyébként az üvegfelületekre alkalmaznánk.

A cikk szerint a síkképernyős televíziók sokkal érzékenyebbek, így óvatosnak kell lennünk. Érdemes mindenekelőtt a készüléket gyártó cég weboldalát megnézni, ahol az adott típus tisztításához hasznos információkat találunk.

A portál idézi Claudio Ciaccit, a Consumer Reports szakemberét, aki szerint a televíziók tisztításakor nem elég kikapcsolni a készüléket, húzzuk is ki a csatlakozóból, így nemcsak biztonságosabb lesz, de a szennyeződéseket is jobban látjuk majd. A képernyők könnyedén karcolódhatnak, ezért felejtsük el a papírtörlőket és inkább egy finom, puha kendővel körkörös mozdulatokkal töröljük át.

Legjobb erre egy mikroszálas törlőkendő, amivel eltávolítható a por, de vigyázzunk, ne nyomjuk erősen a készülékhez.

Kerüljük a vegyszereket! Az ablaktisztító folyadékokban lévő alkohol, ammónia és aceton árthat a síkképernyős tévéknek. Ha mindenképpen boltban vásárolható tisztítószert használnánk, figyeljünk, hogy ne tartalmazza az említett anyagokat. Amennyiben a törlőkendő nem elég a képernyő tisztává varázsolásához, használjunk kevés desztillált vizet. Fontos, hogy ne spricceljük rá közvetlenül a készülékre, hanem a törlőkendőt benedvesítve óvatosan töröljük át. A szakértő szerint ezután érdemes egy száraz kendővel még egyszer áttörölni a televízió képernyőjét. Ha pedig belejöttünk a takarításba, érdemes egyúttal a tévéállványt és a távirányítót is megtisztítani.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!