comfort food

2020.09.23. 11:45

Kellemes érzésekkel kényeztetnek a nosztalgikus ízek

Egy nagyon kedvelt és régről ismert étel elfogyasztása jóval nagyobb élményt jelent, mint pusztán az éhség legyűrését.

Forrás: Shutterstock

Szinte mindenki őriz szép emlékeket olyan fogásokról, amelyeket szívesen evett, és amelyek kellemes élményeket idéznek fel benne – olvasható a Vasárnap Reggel magazin cikkében. Általában laktató, tápláló finomságokról van szó. Angol nyelvterületen „comfort food”-nak nevezik őket, aminek lényege az a kellemes, komfortos érzés, amit az étel elfogyasztása jelent.

Házunk tájáról

Az természetesnek tekinthető, hogy otthon, saját konyhájukban a háziasszonyok olyan ételeket készítenek, amiket annak idején édesanyjuktól, nagymamájuktól tanultak. Sőt, még a régi menzák, étkezdék ízei is újjászületnek, gondoljunk csak a csokiöntettel kínált piskótakockára vagy a bélszínrolóra és a hozzá tálalt főzelékekre. De nem csak otthon élvezhetjük ezeket a nosztalgikus ízeket. A legnívósabb éttermek étlapjáról sem hiányzik a rakott krumpli, a kocsonya vagy a halászlé – igaz, ezek többnyire újragondolt formában kerülnek terítékre.

Mindenkinek a sajátja

Országonként, de még tájegységenként is más és más azoknak az ételeknek a listája, amelyeket háziasnak tekintünk. Az angolok nagy kedvence a shepherd’s pie, a „pásztorpite”, ez lényegében egy ragu, amelyet krumplipürével fedve sütnek meg. A francia hagymalevest vagy az olasz lasagnét talán senkinek sem kell bemutatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!