Ország-világ

2020.08.25. 22:12

Kerülje az alattomosan hizlaló dolgokat!

Gondolta volna, hogy ezek is számítanak?

Forrás: Shutterstock

Azt mindenki tudja, hogy a nem megfelelő étkezés – főleg az édesség, a szénhidrátok mértéktelen fogyasztása – és a sport hiánya túlsúlyhoz, elhízáshoz vezethet. Ám tanulmányok szerint nem csak a mozgásszegény életmód okozhat súlygyarapodást: a mindennapi élet más tényezői is hatással lehetnek az ember alakjára. A túlsúly pedig nem csupán esztétikai kérdés, hanem egészségi problémákhoz is vezethet – figyelmeztet a Fanny magazin nyomán a Vasárnap Reggel.

A közlekedés hangjai

Azt már korábban is kimutatták a szakemberek, hogy az éttermekben, büfékben szóló, hangos zenétől gyorsabban, olykor már-már kapkodva eszünk, ami nem igazán tesz jót az alakunknak és az egészségünknek sem. A híres svéd Karolinska Intézet tanulmánya azonban még ennél is érdekesebbet állít: a városi közlekedés zajai tudatalatti stresszevéshez vezethetnek!

A négy évig tartó kutatás eredményét bemutató dokumentum szerint az emberek derékbősége 10 decibelnyi hangterhelésenként közel egy centimétert nő.

Ez utóbbi zajszint a lehulló falevelek „hangjának” felel meg. A szakemberek ennek tükrében vizsgálták a különböző helyeken élő emberek súlygyarapodását, és megállapították, hogy például a repülőterek közelében élők derékmérete a vizsgált évek alatt hat centiméterrel nőtt. A tudósok ezt az általuk hangreaktív túlevésnek nevezett jelenséget azzal magyarázzák, hogy az érintettek tudat alatti pótcselekvésként fokozott ételbevitellel próbálják ellensúlyozni a zaj okozta stresszt.

Kék fény

Gondolta volna, hogy az okostelefonok használata módosíthatja az anyagcseréjét? Az amerikai Northwestern Medicine szakértői tanulmányukban rámutattak, hogy többek között az alvást, a hormontermelést és az anyagcserét is befolyásolhatja, ha közvetlen fénynek teszi ki a szervezetét. Persze ez alatt nem azt értik, hogy ezentúl sötétben kell élnie, ők az olyan elektronikai cikkek, mint a számítógépek, laptopok, táblagépek és mobilok mesterséges világításától óvnak.

Kék fényük ugyanis, különösen evés közben, növelheti az inzulinrezisztenciát, magasabb vércukorszintet eredményezhet, ami pluszkilókhoz és cukorbetegséghez vezethet.

Ezért is érdemes több időt tölteni offline módban, akár könyvet olvasva, akár közös programokat szervezve a barátokkal vagy a családdal. Ráadásul a közösen elköltött ebéd, vacsora közben, a telefon nélkül, csak a családtagjaira tud figyelni, beszélgethet párjával, gyerekeivel, ami nem csak az alakjának, egészségének, de a gyerekek lelki fejlődésének és a párkapcsolatának is jót fog tenni.

Edzés utáni kalóriabombák

A rendszeres testmozgás jótékony hatásait estig sorolhatnánk: karbantartja az alakot, gondoskodik a jó közérzetről, a szervezet megfelelő működéséről, és így tovább. Ennek ellenére kizárólag sporttal fogyni nem lehet! Az elhízással foglalkozó szakértők szerint a fizikai aktivitás, amely mindenféle mozgást magában foglal, nem csak a testedzést, az egy nap alatt elégetett kalóriaérték mindössze 10–30%-át teszi ki. Ez az amúgy is alacsony érték pedig a nem megfelelő táplálkozás hatására tovább csökken. A Coloradói Egyetem kutatása szerint ugyanis az ember hajlamos lelassulni az edzés után, és öntudatlanul zsíros és cukros ételekkel ellensúlyozni az elégetett kalóriákat.

Sokan azt gondolják, ha mozgok, akkor bármit ehetek: tévesen azt képzeljük, 10 perc sétával kompenzálhatunk 3 gombóc fagylaltot. Ez azonban tévedés!

Az természetes, hogy egy kemény edzés után éhesebbnek érzi magát, mint általában, de hogy a felesleges kalóriákat elkerülje, vigyen magával egy almát vagy banánt, amit a konditeremből kiérve rögtön elfogyaszthat!

Rohamosan gömbölyödünk

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai azt mutatják: 1975 óta az emberek elhízása globális szinten csaknem megháromszorozódott. A 2016-os statisztikák szerint a világon 1,9 milliárd felnőtt volt túlsúlyosnak, míg 650 millió elhízottnak tekinthető.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!