örömforrás

2019.11.18. 14:30

Könyvet készítettek a legkedveltebb magyar futókról

Megjelent a csupasport.hu oldal Futóarcok című könyve: a kemény táblás, nagy méretű, 236 oldalas kiadványban bemutatják a legismertebb, legkedveltebb magyar szabadidős futókat.

Nagykanizsa, 2015. március 12. Lubics Szilvia hosszútávfutó, ultramaratonista, a Spartathlon és az Ultrabalaton ultratávú futóversenyek többszörös gyõztese fut Nagykanizsán 2015. március 10-én. Lubics Szilvia a harmadik helyen végzett a Nemzetközi Ultrafutó Szövetség (IAU) 2014-es év sportolója választásán. MTI Fotó: Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Több mint harminc futóval készítettek interjút a Futóarcok című könyvben. A nagy méretű, kemény táblás kiadvány a szabadidős sportolókra fókuszál, de természetesen a vb-harmadik gátfutó Baji Balázs vagy éppen az olimpikon maratonista Csere Gáspár is helyet kapott benne.

A futók nagy részét egyedi képekkel is megmutatják, amelyekből kiderül például, hogy az 1991-es Spartathlon-győztes Bogár János szobájának milyen különleges a fala, vagy az ismert versenyszervező, Márkus Öcsi miért szeret a Szekszárd melletti lankákon futni. Megszólal a könyvben az Ultrabalaton mindenese, Zelcsényi Miklós, de a legtöbb futóversenyt lebonyolító Budapest Sportiroda titkait, illetve Kocsis Árpád ügyvezető emlékeit is felelevenítik.

Több futót arra kértek, maga is írjon: közülük Vágó Boglárka a Gellért-heggyel, Bérces Edit a Balatonnal, Nedjalkov Balázs a terepultrákkal fennálló hol kedves, hol kicsit nyűgös kapcsolatát énekelte meg.

Aki pedig a hosszabb háttéranyagokat kedveli, annak az emberi gyorsulásról, a keresztedzésekről, a sérülésekről, az edzéstervekről, a közösségi futásokról szóló cikkeket ajánlják – nem elfeledkezve persze a sportolás „sötét oldaláról”, az addikcióról sem.

„Mindegyik arc ragyogott. Úgy, ahogy csak egy futó arca tud ragyogni a célba érkezéskor. A csillogó szemek, a könnycseppek, a mosoly utánozhatatlanul ült ki mindenki arcára.

Teljesen mindegy volt, hogy fiatal vagy idős, férfi vagy nő, fehér vagy fekete, bankár vagy gyári munkás – ugyanaz az öröm volt. Imádom ezeket a pillanatokat, imádom csak nézni a futók arcát.

Emlékszem, ugyanilyen élmény volt tizenhat éve, az első félmaratonim után is, amikor bő kétórányi futás után végre célba értem, és néztem az utánam jövőket.

Vajon mindenki olyan boldog, mint én? Akkor még hihetetlen volt számomra, hogy a futás ilyen örömöt tud szerezni. Ma már tudom. De azóta sem tudok betelni ezekkel a pillanatokkal”

– áll a háromszoros Spartathlon-győztes Lubics Szilvia nagyszerű írásában: ő nemcsak az előszót vállalta magára, hanem sokat segített a könyv sok más témájánál is.

Futóarcok – az album, amely közelebb hozza a példaképeket, megvásárolható a könyvesboltokban, és megrendelhető a Lapcentrum oldalán.

A 236 oldalas kiadvány ára 4990 forint. Itt bele is lapozhatnak a könyvbe.

Borítókép: Lubics Szilvia hosszútávfutó, ultramaratonista, a Spartathlon és az Ultrabalaton ultratávú futóversenyek többszörös győztese fut Nagykanizsán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!