megbántás nélkül

2018.12.31. 14:31

Kozma Imre elárulja a segítségnyújtás titkát

Az atya azt vallja, azért élünk, hogy egymásnak elajándékozzuk az életünket, soha nem szabad hátradőlve kémlelni a világot.

Forrás: ECHO TV/YouTube

A katolikus egyház szentjeit tartja példaképeinek Kozma Imre atya, aki az ECHO TV Őszintén című műsorában beszélt pályája kezdetéről, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat megalapításáról, munkájáról. Az irgalmasrendi szerzetes – nagyapja szavait idézve – elmondta, azért élünk, hogy egymásnak elajándékozzuk az életünket, a segítségnyújtás titka pedig abban rejlik, hogy nem szabad senkit sem megbántani és nagyvonalúan kell megbocsájtani másoknak, a feladatokat el kell végezni, soha nem szabad hátradőlve kémlelni a világot.

Kozma Imre a katolikus egyház szentjei miatt lett pap, majd szerzetes. A Betegápoló Irgalmasrend konventjében az atya felidézte, nagy hatással volt rá Istenes Szent János (1495-1550), aki a maga korában rendkívül modern módon gondolkodott.

Az atya 1997-ben határozta el, hogy irgalmasrendi szerzetes lesz, amikor felismerte, hogy a „szegény ember betegebb”.

Eldöntötte, hátralévő életét a szegények szolgálatának szenteli.

Ma hetedmagával végzi ezt a feladatot, ugyanakkor azt mondja, nagyon nehéz az utánpótlás kérdése.

Az emberek nagyon nehéznek ítélik az ápolást és a betegek gondozását, ami igaz, hiszen a beteg ember iszonyú terhet hordoz. Egészen más pelenkázni egy kéthónapos csecsemőt, mint egy kilencvenéves embert – mutatott rá.

Az ateizmussal felvértezett kommunista ideológia nem nézte szívesen a fiatal atya – szavai szerint – missziós tevékenységét. Kozma Imre szerint 1964-től a rendszerváltozásig a „sarkában jártak”, sőt a kommunisták még azt is felajánlották neki, hogy külföldre mehet, azzal a feltétellel, hogy soha többé nem térhet haza. Végül Zugligetre került, ami meghatározta az életét. Itt határozta el, hogy segíteni fogja a fiatal házasokat a kapcsolatuk fenntartásában, hiszen az ő kapcsolatuk jelenti az emberi élet fundamentumát.

A házasság nem kaland, hanem életszövetség, mégpedig egy olyan életszövetség, amelynek tanúja az Isten

– vallja az irgalmasrendi szerzetes, aki szerint tökéletes házasság nincs, csak jó házasság. Úgy véli, az a jó kapcsolat, amelyben a problémák megoldására készen állnak a felek.

A kommunista diktatúra évei alatt egyre több fiatal házaspár kért segítséget Kozma atyától. Ezzel a tettre kész tömeggel alapította meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot. A szervezet jelenleg mintegy háromezer fizetett alkalmazottal végzi a munkát országszerte, őket több mint 20 ezer önkéntes segíti.

Kozma Imre atya ott segít, ahol tud. Ha szükség van rá az emberek gondozásánál, azonnal indul. Irodájából egy alagút vezet a Budai Irgalmasrendi Kórházba. Az, hogy segít másokon, nála természetes, soha nem is volt kérdés, hogy ezt a pályát választja. Az atya felidézte, szinte mindent a nagyapjától tanult, aki vallotta, azért élünk, hogy egymásnak elajándékozzuk az életünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!