extrém

2019.02.09. 19:01

Magyar kutatók kalandoztak a Föld legmélyebb barlangjában

A kaukázusi expedícióról készült Inverse Everest című filmet február 10-én vasárnap mutatja be a Duna televízió.

Forrás: Facebook Inverse Everest

A legmélyebb pont, ahová eljutottunk, mínusz 2080 méteren volt, a barlang legmélyebb pontja mínusz 2196 méteren van. Az Inverse Everest expedíció 2016 augusztusában zajlott, akkor ez volt a Föld legmélyebb barlangja, azóta a szomszédos Verjovkin barlangot húsz méterrel mélyebbre mérték

- mondta Adamkó Péter és Ambrus Gergely, az expedíció két barlangkutató tagja az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában.

https://www.facebook.com/inverse.everest/photos/a.574229672746711/618884871614524/?type=3

A Krubera-Voronya barlang a Kaukázus nyugati peremvidékén, Grúzia szakadár tartományában, Abháziában van. A világ (egyik) legmélyebb barlangjáról korábban nem készült dokumentumfilm, most vasárnap 13 óra 55-kor lesz a televíziós bemutató a Dunán.

Ambrus Gergely kitért arra, hogy ebben a mélységben nagyon nedvesek a körülmények, a barlang hőmérséklete folyamatosan 2-3 Celsius fok, a páratartalom 100 százalékos. Adamkó Péter szólt arról, hogy a barlangban 1450 méter mélyen található egy öt-nyolc méter hosszú szakasz, egy szifon, amely teljes egészében víz alatt van, ezen is át kellett jutniuk.

Mint elhangzott, az expedíció a Game Over elnevezésű teremben végződött, annál tovább búvárfelszerelés nélkül már nem lehetett eljutni. Neoprén búvárruhát hordtak az overall alatt, speciális barlangkutató köteleket használtak, ezekkel közlekedtek a függőleges aknákban, a felszerelést vízhatlan transzportzsákokban szállították.

Összesen kilenc napot, 210 órát töltöttünk egyhuzamban a barlangban. Az expedíciót fél évig szerveztük

- mondta Adamkó Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!