furfangos praktikák

2018.01.04. 12:28

Meg fog lepődni, mennyi mindenre használhatóak a gyógyfüvek

Sokan leginkább fűszerként vagy teának használják őket, de a különböző fűszerfélék egy sor ház körüli feladatban segítségünkre lehetnek.

A fűszer- és gyógynövények erős aromával és többféle hatóanyaggal is rendelkeznek, ám ennek nem csak az ízesítés kapcsán vehetjük hasznát: a Fanny magazin tippjeinek segítségével bemutatjuk, mi mindenre használhatja őket!

Kellemes illat

Egy tálba tegyen fahéjat, szárított tárkonyt, szegfűszeget, babér- és borsmentalevelet, zsályát és komlót nagyjából egyenlő arányban. Helyezze a polcra vagy az asztalra – az egész szobát belengi majd a különleges illat! Ha gyengülne a hatása, pár csepp illóolajjal bármikor frissítheti.

Fénylő ablak

A csalán régi és hatásos szer az ablakkereten lévő piszok ellen. Öntsön egy vödörbe 1 liter vizet és 50 ml ecetet. Mártson bele egy csomó csalánlevelet, kissé nyomkodja szét, majd lendületesen dörzsölje át a növénnyel az ablakot. Közben érdemes kesztyűt viselni!

Makulátlan arc

A rozmaring összehúzza a pórusokat, fertőtlenít, és csökkenti a faggyútermelést, így a következő pakolás puhítja és tisztítja a bőrt. Öntsön 2 liter forrásban lévő vizet 2 marék rozmaringra, hagyja állni 10 percig, majd szűrje át. Mártson bele egy tiszta kendőt, nyomkodja ki, borítsa az előzőleg megtisztított arcára, és 5-10 percig hagyja rajta. Nem kell leöblíteni.

Tiszta levegő

A rozmaringot már a középkorban is használták a kórházak levegőjének fertőtlenítésére. Nyers és szárított formában egyaránt alkalmas a fürdővíz illatosítására, miközben a fürdőző szervezetét is felfrissíti.

Állati!

Az egereket nemcsak vegyszerrel, hanem erős szagokkal is elűzheti. Jó megoldás lehet, ha például keserű mandulát, fokhagymagerezdet, borsmentát vagy terpentines rongyot dug a lyukba.

Így is vághatja

Némelyik zöldfűszernek gyengül az aromája, ha késsel aprítja fel. Akár hiszi, akár nem, egy nagy csipet tengeri só is segíthet az aprításban! A durva szemcsék segítségével pillanatok alatt szétmorzsolható a bazsalikom levele, és máris ízesítheti vele a makarónit, a paradicsomos tésztát. A további sózással értelemszerűen vigyázzon!

Borítókép: Voyagerix / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!