hegymászás

2019.09.06. 13:45

Megérkezett Katmanduba Lengyel Ferenc

Lengyel Ferenc a Kalifa Alpin Csapat hegymászója helyi idő szerint csütörtökön érkezett meg Nepál fővárosába Katmanduba; a hegymászó a 8156 méter magas Manaszlu hegycsúcs elérését tűzte ki célul oxigénpalack és magashegyi teherhordók nélkül.

Lengyel Ferenc hegymászó, a Kalifa Alpin Csapat tagja térképet néz Nepál fõvárosában, Katmanduban 2019. szeptember 6-án. Lengyel Ferenc a 8163 méteres Manaszlu meghódítására készül oxigénpalack és magashegyi teherhordók nélkül.

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

A Kalifa Alpin Csapat tájékoztatója szerint a hegymászó néhány hivatalos ügyintézés után pénteken kezdi meg a 7 napos alaptábori trekkinget, amelynek során

fokozatosan emelkedik 700 méterről a 4700 méteren kiépített alaptáborig, átkelve az 5160 méteres Larke Pass hágón.

A tervek szerint Lengyel Ferenc szeptember 14-én érkezik meg az alaptáborba.

A hegymászó idei terve eredetileg az volt, hogy első magyarként megmássza a Sisapangma főcsúcsát, de a kínai hatóságok nem adtak senkinek mászóengedélyt, így választotta

a Föld nyolcadik legmagasabb hegyét, a Manaszlut, amely a hegymászó első nyolcezrese lesz.

Korábban már feljutott az Alpok összes – szám szerint 82 – négyezres csúcsára, amit rajta kívül csupán két magyar teljesített.

Lengyel Ferenc egy korábbi interjúban elmondta, hogy az akklimatizációs körök csaknem 10-14 napot vesznek igénybe.

A hegymászó szerint célszerűbb lenne a 7400 méteren lévő négyes táborból indítani a csúcstámadást a Manaszlura, mivel onnan csak 700 métert kellene megtennie, de ennek is van hátránya, mert ugyan onnan közelebb van a csúcs, de egy ilyen magasságban eltöltött éjszaka vagy csak pár óra is nagyon lefárasztja a szervezetet, míg 6800 méterről pihentebben lehet felmenni, viszont többet kell mászni. Az, hogy melyik megoldást választja, csak a helyszínen fog kiderülni – hangsúlyozta a hegymászó.

Borítókép: Lengyel Ferenc hegymászó, a Kalifa Alpin Csapat tagja térképet néz Nepál fővárosában, Katmanduban 2019. szeptember 6-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!