ha fával fűt

2019.01.09. 16:00

Mi mindenre lehet használni a fahamut?

Egy valami biztos: fölösleges kidobni, hiszen számos módon segítségünkre lehet a ház körül.

Forrás: Shutterstock

Ha fával fűtünk, és kialszik a parázs, felmerül a kérdés: mi legyen a hamuval? Téli estéken jólesik a meleget ontó kályha, kandalló mellett üldögélni, a tűzből visszamaradt hamut pedig többféleképpen is hasznosíthatjuk.

Érdemes összegyűjteni

A fahamut már az ókori görögök és a középkori szerzetesek is használták növényvédelem céljára, trópusi ültetvényeken pedig máig alkalmazzák az ősi irtásos-égetéses módszert, amely azon a megfigyelésen alapul, hogy egy erdőtűz után burjánzani kezd a növényzet. Miért ne próbálhatnánk ki a saját kertünkben is a hamu áldásos hatását?

Télen fatüzelésű kályhából vagy kandallóból, a nyári szezonban pedig a kerti tűzhelyből gyűjthetünk hamut. Mivel ásványtartalmának 80-90 százaléka vízben oldódó, ne tároljuk a fahamut olyan helyen, ahol az eső kimoshatja belőle ezeket a tápanyagokat. Nedves helyen is veszít hatásából.

A biokertben is csodaszer

A fahamut a legjobb télen összegyűjteni, majd kora tavasszal a felásott talajba beforgatni. Lúgos talaj esetén nem szabad belőle túl sokat kiszórni, mert nagymértékben emeli a talaj pH-értékét. Finom szemcséjű, ezért gyorsan kifejti hatását. Szükségtelen alkalmazása megnehezíti a növények tápanyagfelvételét, ráadásul a meggondolatlanul kiszórt hamut nehéz eltávolítani.

A mészkedvelő növények számára évi egy alkalommal négyzetméterenként 10 dekagramm fahamu 15 centiméter mélységben történő bedolgozásával tehetjük kedvezőbbé a talajt. A tavaszi hagymások és az egynyári virágok szintén kaphatnak belőle egy keveset.

A mészkerülő növények, például a hortenzia vagy a rododendron közelébe viszont ne kerüljön hamu!

A fahamu a 20. században a vegyszerek térhódítása miatt kiszorult a mezőgazdaságból, de manapság ismét népszerű.

+ 4 tipp:

  • A vegyes tüzelésű kazánból, továbbá tartósítószerekkel, festékekkel kezelt fa és bármilyen más anyag elégéséből származó hamu kerti célokra nem alkalmas, mert szennyezi a talajt, és gátolja a növények fejlődését.
  • Mivel értékes tápanyagokat (például káliumot, foszfort), mikro- és nyomelemeket, valamint kalcium-karbonátot, vagyis meszet tartalmaz, természetes trágyaként alkalmazhatjuk.
  • Használatakor el kell kerülni a belégzését, és ajánlatos védőkesztyűt viselni. Szeles időben ne hamuzzunk a kertben!
  • Télen kiváló a jeges járdák síkosságmentesítésére, de ha kerti utakra szórjuk, vegyük figyelembe a lúgosító hatását.
  • Címkék#kert#fahamu

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!