Felszedett vagy örökölt kilók?

2018.11.27. 10:30

Miért híznak el a gyermekek?

Egy új kutatás szerint felettébb igazságtalan a gyerek túlsúlyáért kizárólag a szülőket hibáztatni.

Meglehetősen igazságtalan dolog csak és kizárólag a szülőket hibáztatni a gyermekek elhízásáért – állítja egy friss tanulmány. A csalad.hu cikke rámutat: a szokások helyett nagyobb befolyása van a genetikának.

Mint írják, általában elsősorban a szülők és a család étkezési szokásait teszik felelőssé a gyermekek esetleges elhízásáért. Csakhogy egy új tanulmány szerint

a szülők általában ösztönösen a gyermek súlyához és méretéhez alakítják a táplálást, márpedig ezekért alapvetően a genetika felelős.

A cikk összefoglalja a brit King's College London és a University College London (UCL) munkatársainak kutatását, mely abból indul ki, hogy mióta az ezredfordulón előtérbe került a gyermekkori kóros elhízás problémája, elsősorban a környezeti tényezőket vizsgálták, így nem meglepő, hogy a szülői hozzáállás komoly figyelmet kapott.

„Az eredményeink azt mutatják, hogy a szülők ösztönösen ahhoz igazítják a táplálási szokást, amilyen irányba a gyermek fejlődik.

Természetesen az, ahogyan a szülő eteti a gyermeket, bizonyos mértékig befolyásolja az esetleges elhízást, de nem ez a legfontosabb tényező”

– mondta a BBC-nek a tanulmány vezető szerzője, a King's College London munkatársa, Saskia Selzam.

Fotó: Shutterstock

„Az eredmények azt támasztják alá, hogy nem lehet csak a szülőkre mutogatni egy gyermek súlyával kapcsolatban, és nem tisztességes a szülőket azért sem hibáztatni, ha túlságosan erős kontrollt gyakorolnak a táplálkozás fölött” – tette hozzá egy másik szerző, Dr. Clare Llewellyn.

„Egyelőre nem világos, hogy a szülői stratégiák hosszú távon használnak, ártanak vagy éppen semmilyen következménnyel nem bírnak a gyermek súlyára nézve” – tette hozzá az UCL munkatársa.

Azt a kutatók sem állítják, hogy a szülőknek semmilyen hatásuk ne lenne a gyermek súlyára,

ám ez elsősorban a genetika terén mutatkozik meg és nem feltétlenül a táplálkozási szokások kialakításában.

„Rengeteg tanulmány állítja, hogy a szülők az elhízás okozói, mi azt mutatjuk be, hogy a kérdés ennél összetettebb” – fogalmaztak a szakemberek, akik ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy további kutatásokra van szükség.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!