higiénia

2019.03.15. 08:56

Mit érdemes naponta tisztítani a konyhában?

Könnyen beépíthetjük a rutinunkba ezt a néhány fontos dolgot.

Forrás: Shutterstock

Az egészségünk érdekében nem árt sorra venni, az alábbi 5, tényleg csak néhány perces extra időbefektetést igénylő intézkedést! – írja a Mindmegette.

KONYHARUHÁK

Lehet, hogy nem tűnnek olyan piszkosnak, de egy amerikai kutatás szerint a konyharuhák a legszennyezettebb pontok a konyhában. Ugyanez igaz a fürdőszobai kéztörlőkre is. Minél nagyobb a család, és minél többet forog használatban egy konyharuha vagy egy kéztörlő annál gyakrabban érdemes cserélnie – minimum kétnaponta, de egy csúcsra járatot hétvégén, amikor még vendégek is vannak, praktikusan naponta.

KONYHAPULT

Ha csak egy pillanatra belegondolunk, hazaérve mi minden landol a konyhapulton – pl. kocsikulcs, pénztárca, levelek, szórólapok, újság – egy másodpercre nem merül fel bennünk a kérdés, hogy bizony a pult is olyasmi, amit naponta, tisztítani, sőt fertőtleníteni kellene. Vagy használjunk eldobható – és lebomló! – tisztítókendőt, vagy tartsunk fenn, külön a konyhapultra egy szivacskendőt, vagy gyorsan száradó szivacsot, amit – FONTOS! – nem használunk sem a könyvespolcok, sem a fürdőszoba-szaniterek tisztítására, a baktériumkeveredést elkerülendő.

KÁVÉFŐZŐ

Kezet fel, ki szokta nap mint nap kimosni a kávéfőzőjének minimum a kannáját? Nos, ők nagyon rendesek, de ez nem elég. Ha nem szeretnénk, hogy a reggeli kávénk maradványain helyes kis bacilustelepek alakuljanak ki, jobb, ha, amennyire csak lehet, szétszeditek a masinát, és meleg szappanos vízzel átmossátok az alkatrészeket, ami pedig mehet a mosogatógépbe, azt ne habozzunk beletenni – ha nem is minden nap, de kétnaponta mindenképp. A szupertisztaság mellett így a kisgépünk élettartamát is meghosszabíthatjuk.

MOSOGATÓ

Azt hihetnénk, hogy ha meleg mosogatószeres vízzel tisztára súroltuk benne az edényeket, akkor a mosogatónknak nem lehet szüksége arra, hogy külön kitakarítsuk. Pedig a zsíros mosogatószerhab-maradványokon, vagy a lefolyóban – és a lefolyószűrőben – ragadt ételmaradékokon szintén elburjánozhatnak a bacilusok. Tehát minden nap egyszer, de ha belefér, minden mosogatás után klórmentes fertőtlenítővel, vagy 1:1 arányú víz és ecetkeverékkel spricceljük át a mosogatónkat, forró vízzel öblítsük le, és egy szivacskendővel töröljük át. Ha az ecetes megoldást választjuk, egy lépésben nem csak baktérium-, de vízkőmentesítünk is – ráadásul roppant környezetkímélő módon.

KONYHAPADLÓ

Ha a konyhánkban csak egy szendvicset készítettünk is, biztosan a földön végezte valami – minimum morzsák, de gyanús, hogy egy-két zöldségdarab vagy tojáshéj is landolhat a padlón. Ha tökéletes tisztaságra vágyunk, nem elég felsöpörni – fel is kell mosni, lehetőleg meleg, felmosószeres vízzel. Így nem csak makulátlan lesz a konyhakő, de kellemes illat is lesz majd az egész lakásban!

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!