migréntől a balesetig

2018.02.14. 14:00

Mitől fájhat a feje?

Néha nehéz eldönteni, mi okozza az engesztelhetetlen fejfájást... de mikor kell aggódni és mikor nem?

A fejfájás annyira mindennapos velejárója az életünknek, hogy sokan nem is veszik komolyan a tüneteket – pedig a panaszok hátterében komoly betegség is állhat.

Gondolta volna, hogy az orvostudomány majd 120 különbözőféle fejfájást ismer?

Csoportosításuk azonban mégsem olyan lehetetlen, mint gondolnánk, alapvetően ugyanis kétfelé lehet őket osztani. Vannak olyanok, amelyeknek nyilvánvalóan beazonosítható oka van (pl. valamilyen műtét, baleset vagy ütés) és olyanok, amelyek okára jóval nehezebb fényt deríteni (pl. migrén).

Mikor kell orvoshoz fordulni?

  • Ha tartós, nem múló, folyamatosan vagy időnként jelentkező fájdalomról van szó
  • Ha a fájdalom hallucinációval, izomgyengeséggel, szédüléssel társul
  • Ha a gyógyszerszedés ellenére a fájdalom napról napra tovább erősödik
  • Ha balesetet vagy más sérülést követően jelentkezik a fejfájás.
  • Nagyon fontos, hogy fejfájás esetén csínján bánjunk a patikákban kapható fájdalomcsillapítókkal, amelyek hatóanyaga leggyakrabban ibuprofen, paracetamol, vagy diklofenák. Ezek tartós használata ugyanis komolyabb mellékhatásokat okozhat, legtöbbször gyomor- vagy bélrendszeri vérzést (ennek oka általában a szerek véralvadást befolyásoló hatása). Ha tehát régóta szenvedünk, forduljunk inkább szakemberhez és próbáljuk kideríteni a fájdalom okát.

    Bár a fejfájást sokan szeretik egyszerűen az időjárásra fogni (egy felmérés szerint például a magyarok 78 százaléka időjárás-érzékenynek vallotta magát), a szakemberek szerint azonban a valóságban ennél jóval kevesebben érintettek. Különböző kutatások alapján úgy gondolják, az embereknek körülbelül 30 százaléka kénytelen időről időre elszenvedni a frontok hatását.

    Borítókép: Elnur/Shutterstock

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!