Sokoldalú finomság

2019.10.01. 15:05

Mitől lesz tökéletes a tea?

A hűvösebbre forduló időben egyre gyakrabban iszunk forró teát, de a filtert és a tealevelet másra is fel lehet használni.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Nina Buday

Minél alacsonyabb a hőmérséklet, az ember annál szívesebben kortyolgat meleg italokat. A Vasárnap Reggel cikkéből kiderül, hogy nem csak a hőmérséklet miatt érdemes teát fogyasztani.

Elkészítés

A teát lehetőleg porcelánkannába töltse, a vizet mindig egy másik edényben forralja. Mellőzze a fémedényeket, az aromát leginkább akkor élvezheti, ha papírfilteren szűri át a teát. A teatojás vagy a fémszűrő, hasonlóan a fémedényhez, nem jó, mert megváltozhat tőlük a tea íze. Eltávolíthatja a csersavat az italból, ha borsónyi zselatindarabot dob bele. Ez leválasztja a csersavat, a tea ízét ugyanakkor nem befolyásolja. A kemény víz sokat ront a tea élvezeti értékén, ezért ilyenkor érdemes beleszórni egy kevés szódabikarbónát.

Foltok nélkül

Az edények pereméről 3-3 ek ecetet és sót tartalmazó főzettel távolíthatja el a teafoltot. Jó megoldás az is, ha 1/4 csésze szódabikarbónát felold 1 l vízben, és ebben áztatja az edényt, kancsót, termoszt. Beválhat még a sütőpor is: tegyen 1 ek-nyit az edénybe, termoszba, öntse fel meleg vízzel, hagyja állni legalább 1 órán át, majd végül öblítse ki az edényt.

Mosás

A textilekből frissen lehet a legkönnyebben eltávolítani a teafoltot. Ilyenkor a tisztításhoz elég a szappanos meleg víz is. A beszáradt pacát kezelje tiszta alkohollal vagy ecettel, és 30 perc múlva a szokott módon mossa ki. A fekete selymet fekete teában érdemes mosni, hogy az anyag megőrizze fényességét.

Jó még az...

Pormentesen söprögethet, ha a fapadlóra szórja a nedves teafüvet, mert ez segít összegyűjteni a port. Az egyszer használt teafiltert dobja a locsolókannába, öntse fel vízzel, és 1 óra múlva öntözze meg ezzel a növényeit. MW

Teakisokos (Vízhőmérséklet Áztatási idő Hatás)

Fekete tea: 100 °C 3–5 perc Élénkítő, fertőtlenítő

Kamillatea: 90 °C 4–5 perc Fájdalomcsillapító, görcsoldó, gyulladáscsökkentő

Hársfatea: 90 °C 5–6 perc Köhögéscsillapító

Csipkebogyótea: 25–30 °C Egész éjszaka C-vitamin-tartalma révén immunerősítő

Zöld tea: 60–70 °C 1–2 perc Nyugtató, antioxidáns, gyulladásgátló

Gyümölcstea: 100 °C 8–10 perc Kiváló szomjoltó és vitaminforrás

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!