Fittség

2020.05.23. 09:02

Mutatjuk az esti sportolás előnyeit

A napi stressz levezetésében is segít.

Forrás: Shutterstock

Ha nem szeret vagy nincs ideje reggel edzeni, akkor sincs semmi gond! Az esti sportolásnak rengeteg előnye van – a Diéta és Fitnesz ezekből gyűjtött össze hatot.

1. Nagyobb a lelkesedés

A kora reggeli órákban úgy érzi magát a futópadon, mintha alvajáró lenne? És a súlyzókat emelgetve is csak „zombiként” teszi a dolgát? Az alacsony koncentráció és a nem túl precíz mozgáskoordináció kifejezetten balesetveszélyes. Viszont az esti edzés előtt van rá egy egész napja, hogy felpörgesse magát mentálisan is egy lendületes edzésre.

2. Kiengedheti a nap során felgyülemlett stresszt

A sportolás remek feszültséglevezető módszer, de reggel hatkor – alapesetben –, alvás után nem kifejezetten stresszes az ember. Ellenben este hatkor az egész napi munkahelyi hajtás után jót tesz, ha ki tudja engedni a gőzt egészséges módon. A mai világban ez kifejezetten fontos! Napi pörgés, az idegesség a mellékvese kifáradásához vezethet, ami további súlyos betegségeket okoz, például inzulinrezisztencia, PCOS stb.

3. Jót tesz a vérnyomásnak

Tudományos kísérletek bizonyították, hogy azok, akik este edzettek, a kutatás végére 15 százalékkal alacsonyabb vérnyomást produkáltak, mint a reggelenként sportolók.

4. Jobb alvás, jobb teljesítmény napközben

Ha sikerül az esti edzés során fizikailag kifáradnia és mentálisan ellazulnia, akkor sokkal könnyebben fog elaludni. A hosszabb, minőségi alvás pedig jobb napközbeni teljesítményhez vezet. Ami fontos, hogy az edzést legkésőbb lefekvés előtt 2-3 órával végezze el, különben az ellenkező hatást érheti el, nehezebben fog elaludni.

5. Kevesebb lógás

Nem mindig könnyű reggel ötkor-hatkor kipattanni az ágyból, amikor csörög az óra, hogy még munka előtt elvégezze az edzést. Ellenben hazafelé útba ejteni az edzőtermet vagy kimenni futni sokkal egyszerűbb lehet. És persze korai időpontra edzéspartnert találni is sokkal nehezebb, mint délutánra, kora estére. Egy jó barát a teremben vagy a futópályán pedig sokat dob a motiváción, az edzésteljesítményen.

6. Több idő jut edzeni

Reggel korlátozottan van ideje, hiszen be kell érnie a munkahelyére, ám este nem kell azon aggódnia, hogy ha tovább sportol, elkésik. Így időspórolás végett nem kell például elsietnie vagy teljesen kihagynia a nyújtást. Ennek is köszönhetően pedig jóval kisebb a sérülésveszély.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!