mindenki jól jár?

2018.07.19. 18:30

Négynapos munkahetet vezet be egy új-zélandi cég

A próbaidőszak alapján növeli a termelékenységet és csökkenti a dolgozók stressz-szintjét is.

A Perpetual Guardian nevű alapkezelő, amely 240 embert foglakoztat, abszolút sikernek nevezte a márciusban kezdődött próbaidőszakot, mondván: növelte a termelékenységet és csökkentette az alkalmazottak stressz-szintjét.

A négynapos munkahét próbáját azzal a céllal vezették be, hogy az alkalmazottaknak több időt biztosítsanak a családjukra, és jobban összpontosítsanak az irodai munkára.

Az Aucklandi Egyetem kutatócsoportja pedig ez alatt azt vizsgálta, hogy miként hat a rövidebb munkaidő a dolgozókra. Andrew Barnes, a cég vezetője a New Zealand Herald című napilapnak elmondta, hogy jelentősen javult a munkatársak munkához való hozzáállása és elégedettségük munkájukkal a próbaidőszak alatt. A munkatársak 78 százaléka vélte úgy, hogy sikerült összhangba hozni munkáját a magánéletével. Ez a mutató a próbaidőszak bevezetése előtt csupán 54 százalék volt.

Jarrod Haara, az Aucklandi Egyetem professzora közölte, hogy kutatásuk kimutatta, hogy

a dolgozók elégedettsége a munkával és az élettel minden területen nőtt, a munkatársak jobban teljesítettek az irodában, és jobban is érezték magukat, mint a próbaidőszak előtt.

Az alkalmazottak stressz-szintje hét százalékkal csökkent, munkahelyi elkötelezettségük, motivációjuk is jelentősen nőtt. Általános elégedettségük az élettel szintén nőtt öt százalékkal.

A cég vezetése most azt tanulmányozza, hogy hogyan vezessék be hosszú távon a négynapos munkahetet.

Borítókép: pikselstock/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!