pozitív trend

2018.07.26. 07:28

Nőtt az örökbefogadások száma Magyarországon

Egyre több gyermeknek adatik meg, hogy valódi családban nevelkedjen.

Tízéves távlatban tavaly nőtt először ezer fölé az örökbefogadások száma Magyarországon – írta csütörtöki számában a Magyar Hírlap a Központi Statisztikai Hivatal elemzésére hivatkozva.

Az elemzés szerint a pozitív trend mögött az örökbefogadási engedélyek számának növekedése mellett a jogintézmény társadalmi megítélésének javulása áll: mind a közvélemény, mind pedig a szociális szféra intézményei egyre kedvezőbbnek tartják az örökbefogadást, ami egyre több gyermeknek ad lehetőséget arra, hogy valódi családban nevelkedjen.

Az elmúlt négy évben jelentősen emelkedett az örökbefogadásra alkalmasnak nyilvánított személyek száma is: 2017 végén már 2700-an rendelkeztek alkalmassági határozattal, így a várakozási listán szereplő szülők száma csaknem másfélszerese lett a négy évvel korábbinak.

A statisztika szerint tavaly a legtöbb gyermeket a fővárosban adták örökbe, majd Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye következett.

Borítókép: illusztráció

Shutterstock / Hrecheniuk Oleksii

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!